Събират подписи за референдума за Морската

Мисия Варна

18-01-2013, 13:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдум и за "Алея Първа"

30 000 варненци трябва да подкрепят подписката за да има допитване

До дни ще започне събирането на подписи за иницииране на референдум за Морската градина във Варна. Въпросите, в които ще се отговаря в допитването, ако то стане факт са:

Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг? 
Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?

Инициативата за допитването до варненци е на няколко неправителствени органзации, уточни Юлиян Чолаков от Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА). Освен СОПА в инициативния комитет за провеждането на референдум за Морската градина влизат Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), "Обединено гражданско сдружение", "Зелена Варна", "Варна диша" и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

За да се стигне до референдум подписката трябва да бъде подкрепена от 30 000 души или 10 % от варненците с избирателни права. Ако събраните подписи са два пъти по-малко, тогава решението ще бъде гласувано от Общинския съвет.

Местен референдум може да се инициира и по предложение на 1/5 от общинските съветници. Чолаков обаче припомни, че местните депутати са неглижирали идеята за допитването. По неговите думи кметът Кирил Йорданов също е запознат с идеята.