СОУ "Н.Бозвели" ще плаща вересиите на бившата началничка на РИО

Мисия Варна

18-01-2013, 10:45

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Заплати и лекторски намалени, непедагогическият персонал расте главоломно

Откъде ще се намерят близо 6000 лв, които трябва да се изплатят на уволнената през ноември директорка на СОУ „Неофит Бозвели” Даниела Игнатова,  когато спечели делото срещу работодателя си-училището и бившата шефка на РИО-Варна, Йорданка Атанасова, е въпрос,  чийто отговор отсега трябва да търсят в училището. Уволнената с гръм и трясък Игнатова е на път да спечели всичките,  заведени от нея дела, по повод скандалното и отстраняване.  Тя бе уволнена през ноември м.г.със заповед на Атанасова след продължителен психологически натиск и безброй проверки.

Игнатова спечели окончателно делото срещу НЕЛК. "Под закрилата съм на член 333, тъй като страдам от захарен диабет. За да бъда уволнена, трябва да бъде изискано разрешение от инспекцията по труда. Но оттам са отказали и е имало безпрецедентен политически натиск върху ТЕЛК от страна на депутат и от юрист на РИО - буквално са стояли на главата на лекарката да подпише, без да ме извикат, в пълно нарушение на правилника за експертните лекарски комисии. Ще го обжалвам, защото е абсолютно незаконосъобразно", закани се още тогава уволнената и резултатът е налице.

На първа инстанция е спечелено и делото, с което Игнатова иска обезщетение за незаконното задържане на трудовата и книжка в разстояние на 4 месеца  от ексобразователната началничка. Остава ВКС да се произнесе окончателно и по трудовото дело за възстановяване, което на по-долни инстанции вече е спечелено.

Евентуалните обезщетения /т.е. зпалатите по време на незаконосъобразното уволнение плюс лихвите/ по това дело обаче се плащат от бюджета на училището. Което и без това не може да се похвали с високи заплати. Там напрежението расте в очакване на развоя на нещата. Със заповед на екс образователната началничка Йорданка Атанасова за вр. и.дл. директор бе назначен Валентин Рачев. Сред учителите зрее недоволство заради намалените заплати и лекторски, резултат от увеличен брой непедагогически персонал, достигнал 20 души. 

За сравнение-през 1997 г., когато Игнатова поема училището, в него има 1250 ученици,1 директор, 2-ма замове, касиер, домакин и общ работник. През септември 2012-а г., когато в „Н.Бозвели” учениците са наполовина по-малко-670, пак има двама замове по учебната част плюс помощник директор, секретарките вече са две, касиер, домакин, 4-ма общи работници и 8 хигиенистки.