Как домашните любимци ни помагат да сме по-здрави

Животът

18-01-2013, 06:24

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Галенето на котката и кучето или съзерцаването на аквариума с рибки могат да понижат кръвното ни налягане.

Оказва се, че освен добри компаньони – домашните любимци влияят доста благодатно на здравето ни и то в редица аспекти, споделя популярният американски лекар и водещ Мехмет Оз, цитиран от сайта "Oprah.com".

* Редица изследвания доказват, че децата, които са имали домашни любимци, много по-рядко развиват алергии, екзема и астма, защото с времето тяхната имунна система става по-устойчива и по-малко чувствителна към алергените.

* Дори съвсем обикновени действия като галенето на котката и кучето или съзерцаването на аквариума с рибки могат да понижат стойностите на кръвното ни налягане.Международно проучване показва, че рискът от сърдечносъдови заболявания също намалява, ако вкъщи се навърта четириног другар. За целта били анкетирани 369 души с усложнения на сърцето, като вероятността от преждевременна смърт се понижавала с 37%, ако те гледали домашен любимец.

* Американски учени са установили, че собствениците на кучета ходят пеша средно с 20 минути повече от тези, нямащи четириного вкъщи, което се дължи на сутрешните и вечерните разходки на животното.

* Нови данни показват, че всеки един на осем души над 65-годишна възраст страда от болестта на Алцхаймер, но животните и особено котките повлиявали и успокоявали такива пациенти, забавяйки развитието на симптомите. Същата благоприятна картина се наблюдавала и при децата аутисти.