Паломино: Исках да се махна от България, но шефовете ме спряха

Уплаших се за семейството ми, помислих си „какво правя тук", каза още Пантерата

Ермес Паломино е един от най-впечатляващите легионери у нас. Той се открои още при дебюта си в България през есента на сезон 2011/12. След изключително силен мач срещу Левски венецуелският та-ран дори попадна в трансферния списък на „сините", но след това серия от контузии му попречи да задържи добро си ниво. През тази кампания почти не е играл заради операция. Наскоро отново се заговори за Паломино, но заради ръкопашен бой между него и фенове на Черно море. „Меридиан Мач" се свърза с футболиста, за да изложи своята версия за инцидента.

- Ермес, как се стигна до бой между теб и фенове на Черно море?

- Ще ви кажа всичко, за да се опитам да изчистя името си. В понеделник след тренировката на отбора трима привърженици на Черно море ме спряха в близост до клубния автобус. Те ме попитаха нещо на висок тон, а аз им отговорих. Разменихме още няколко реплики, като единият от тях ме удари в лицето. Не очаквах подобна реакция. Аз също не му останах длъжен, но искам да кажа, че това стана при самоотбрана. Никога не удрям пръв, но в случая бях провокиран, а след това и агресиран.

- Какво ти казаха феновете на Черно море?

- Попитаха ме дали ще започна да играя като човек. Това ме подразни, защото всички знаят, че бях контузен и имах проблеми. Отговорих им „не". Тогава започнаха да ме обиждат, а аз ги призовах за спокойствие. Единият обаче направо ме удари в лицето. Бях длъжен да се защитя.

- Какви ще бъдат последствията?

- Не знам. Повечето от съотборниците ми станаха свидетели на инцидента, а някои от тях за щастие видяха, че аз пръв бях ударен. Шофьорът на автобуса пък направо ми каза, че се чуди какво правя още тук, при положение че се отнасят така с мен. Вече говорих с треньора Георги Иванов и ръководството на клуба. Те поискаха повече спокойствие от мен. Вече си стиснахме ръцете с феновете. Надявам се това да остане само като неприятен спомен.

- Какво си помисли след инцидента?

- Първо се сетих за семейството и съпругата ми, която живее с мен тук във Варна. Беше ме страх. Помислих си „какво правя тук". Все пак това може да се случи и утре на улицата и последствията да бъдат по-тежки. Исках дори да се махна от България, но шефовете на клуба ме убедиха, че това няма да се повтори.

- Случвало ли ти се е подобно нещо в кариерата досега?

- Не. Вече повече от 7 години съм професионален футболист, но никога не съм имал подобен проблем. Имало е подвиквания от трибуните, но това го приемам. Феновете си плащат, за да гледат мачове и да се разтоварват емоционално. Понякога ни хвалят, понякога обиждат, но това е нормално. Не е нормално да ме нападат на улицата.

Аз съм преди всичко съм човешко същество. Възпитан съм, че трябва да уважавам, за да ме уважават. Аз също съм бил привърженик на венецуелския отбор Арагуа, в който съм играл две години. От европейските отбори обичам Барселона, но никога не би ми хрумнало да търся саморазправа с някои футболист.

- Ще те видим ли скоро в игра?

- Надявам се. Възстановявам се добре от операцията, вече тренирам нормално с отбора. Утре (б. а. - днес) трябва да мина контролен преглед. Ако всичко е наред, ще играя още в контролите по време на лагера в Турция в началото на февруари. Мисля, че ще съм на разположение на треньора за първите официални мачове през пролетта.

- Защо Черно море бе толкова слаб през есента?

- Аз почти не играх и не мога да коментирам. Ясно е, че не сме играли добре от август до септември, но след Нова година трябва да бъдем много по-добри. Затова се готвим в момента. Мястото на Черно море е в челото на класирането,

ще се опитаме да завършим на най-високата възможна позиция.

- Как прие треньорската смяна?

- Нормално, аз съм футболист, не бива да я коментирам. Когато е бил уволнен Зафиров, аз бях във Венецуела да се възстановявам и не знам какви са причините за раздялата с него. Предполагам, че си е тръгнал заради слабите резултати. Вече имах възможност да говоря с Георги Иванов. Той ме увери, че разчита на мен и, че амбициите на Черно море през пролетта ще са много по-големи.

- Кога изтича договорът ти с Черно море и би ли го подновил?

- Договорът ми с клуба е за две години и изтича през това лято. Досега не съм получил предложение за подновяване, но ако дойде такова, ще преговаряме.

- Знаеш ли за интерес към теб от друг български или чуждестранен клуб?

- За интерес от друг български отбор не съм чувал. При всички положения бих преговарял първо с Черно море. Иначе знам, че има оферти от няколко европейски отбора от различни страни. Иска ме и шампионът на Венецуела Депортиво Лара, който ще играе за Копа Либертадорес.