Лиляна Павлова спря строежа в Иракли

Новината зарадва протестиращите пред Парламента еколози

След разпоредената проверка от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова бе спрян строежът в Иракли - местност "Кладери", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Днес след разпореждане на Павлова служители на ДНСК извършиха проверка по документи и на място на строежи, като са нарушения на условията на влязло в сила Решение по оценка въздействието върху околната среда.

Установено е, че на мястото се извършва строителство на 14 бр. къщи и 3 бр. складове, вместо 12 бр. еднофамилни къщи, плажен бар и басейн, както е в оценка за въздействието върху околната среда.

В друг имот пък са изградени 14 бр. къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в решението по ОВОС.

При проверката не са представени сключени договори за предаване на отпадъците на лица, притежаващи съответното разрешение за дейности с отпадъци, което също е задължително условие по ОВОС.

Същевременно над хиляда протестиращи скандираха "Мафия" и "Иракли" пред Народното събрание, по време на шествието в защита на Иракли.

Участниците в протеста носеха импровизирани плакати и българския трикольор.  Протестиращите заявиха на мегафон, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е спряла строежа поради установени нарушения.

Шествието потегли в 18 часа от паметника на Патриарх Евтимий в столицата по ул. „Граф Игнатиев” в посока Народното събрание. Протестът за кратко блокира движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев” и дясното платно на бул. „Цар Освободител” в посока Софийския университет.