Варненци ощетени - по пол, по етнос и заради увреждания

Животът

14-01-2013, 16:10

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мъж се оплака, че получава по-малко от колежките

Варненци масово се чувстват дискриминирани и не жалят сили да се оплакват за това на ресорната комисия. През 2012 г. Комисията за защита от дискриминация е проверявала 49 сигнала от Варненско.

Сред най-активните са хората с увреждания. Група от тях са се оплакали, че Делфинариумът в Морската градина е недостъпен за тях и не предлага удобства за посетители с инвалидни колички. Незряща жена пък е сезирала комисията за решение на Общинския съвет, което я оставило без безплатна карта за градския транспорт.

Безспорен случай на дискриминация са установили инспекторите, проверявайки сигнал на варненски родители на деца с увреждания. За разлика от приемните, билогичните родители не получават месечно възнаграждение и заради това са лишени от трудов стаж, въпреки че са принудени да се откажат от професията си и да се посветят на болното дете.

Според комисията законът трябва да се помени и биологичните родители също да получават години трудов стаж за периода, в който са се грижили за увредените си деца.

Голям брой са и жалбите за етническа дискриминация. Предимно роми се оплакват, че нямат достъп до определени обществени места или, че никой не ги иска на работа заради мургавия цвят на кожата им.

Все още няма решение по жалбата на варненец, недоволен от факта, че жените в офиса, в който работи, получават по-високи заплати от него.