Варненци плащат най-много за храна

Животът

12-01-2013, 12:10

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

В столицата е най-евтино

Във Варна плащат най-много за основните хранителни стоки, които слагаме на масата си, пише "Монитор" като използва статистика на profit.bg. За кошницата, в която са влезли захар, брашно, ориз, боб, олио, яйца, замразено пиле, кайма, краве сирене и кашкавал “Витоша”, жителите на морската столица дават средно по 38.93 лева. През миналата година индексът на продажните цени на едро на основните хранителни продукти се е повишил със 7%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оказва се, че цените се разминават значително в различните градове и области на страната според статистиката на комисията. Най-малко средства за същите хранителни стоки заделят в София, където дават по 31.13 лева. 20 на сто е разликата между най-скъпия и най-евтиния пазар. Въпреки очакванията за скъпотия в по-малките градове, проверката показва, че по тамошните борси на едро няма такава тенденция, а цените се надуват в магазините

където са крайните купувачи. Оказва се, че жителите на Разград и Шумен трябва да платят над 37 лева за кошницата от продукти. В тази граница са също така Русе и Бургас.
Кексът, забъркан вкъщи, през миналата година е поскъпнал с 20 на сто, защото с толкова са поскъпнали основните продукти, които се използват за приготвянето му – брашно, олио и яйца. Значителен ръст е отчетен при боба, чиято цена също се е повишила с една пета. В същото време обаче се запазва тенденцията за трайно поевтиняване на ориза на едро. Основна причина за това е фактът, че производството на тази зърнена култура е във възход у нас през последните години и световните върху вътрешния пазар. Според данните на комисията с най-голямо отклонение е минималната цена на едро при ориза, като най-евтиният е в Благоевград, където цената започва от 1.31 лв. за кило, а най-скъпият е отново във Варна – 2,40 лв./кг. Оказва се, че сиренето с най-ниска цена на едро във Варне е със 71 на сто по-скъпо, отколкото същата стока в Стара Загора. Над 57% разлика има и между най-евтиния кашкавал „Витоша” в Шумен и Плевен.Междувременно вчера стана ясно, че през миналата седмица предлагането на замразено пиле на борсите е в ценовия диапазон от 3,75 лв./кг до 4,85 лв./кг, като най-ниска стойност е отчетена в Силистра, а най-висока в Разград. Данните на аграрното министерство сочат, че в седем от областите има повишение на цените на едро спрямо предишната седмица. В същото време в шест области е отчетено понижение, като най-значително е във Враца, Кърджали и Благоевград.