Номинации за Икар за "Вуйчо Ваньо" и "Вълшебното огниво"

Животът

11-01-2013, 16:09

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кой ще получи тази толкова ценена от артистичната общност награда ще стане ясно на 27 март - Световния ден на театъра, когато по традиция в Народния театър "Иван Вазов" се провежда церемонията по връчването на наградите "Икар".

3 от номинациите за престижната награда Икар на Съюза на артистите в България за 2013 година отиват в Театрално-музикален продуцентски център Варна - Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и постановката на Пламен Марков "Вуйчо Ваньо". Номинациите са за режисура на Пламен Марков, за главна женска роля на Гергана Плетньова (Соня) и за авторска музика на Калин Николов. 
С добра новина започва годината и за трупата на Държавен куклен театър. Номинация за "Икар" за цялостен спектакъл има за "Вълшебното огниво". Постановката, в която още с излизането й на сцена през есента се влюбиха и деца, и родители, е по приказки на Ханс Кристиян Андерсен, а режисьор е Георги Михалков. Завладяващият спектакъл за приключенията на смелия войник и необикновеното огниво спечели сърцата на варненци с проникновено разказаните истории, които се разтварят една след друга пред зрителите заедно със страниците на огромна вълшебна книга – основното визуално решение на младия сценографски тандем Огняна Серафимова и Мира Петрова. Оригиналната музика е с автор композитора Иван Драголов и с участието на Стоян Янкулов-Стунджи, Веско Койчев, Краси Добрев и Малина Михалкова. В ролите на Андерсеновите герои са любимите на варненските деца актьори Боян Стоянов, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Екатерина Василева, Красимир Добрев, Евгения Василева, Галин Гинев, Емилия Петкова, Таня Жекова, Гергана Господинова, Живко Жеков. 
В категорията "Спектакъл" варненци ще си съперничат с Държавен куклен театър – Пловдив и „Вграждане” по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева и със Столичния куклен театър и "Приказка за скитника-крал" по Карал Чапек с режисьор Катя Петрова.