Ученето на чужди езици пази мозъка от стареене

Новините

11-01-2013, 08:59

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Двуезичните възрастни хора използват мозъците си по-ефективно от тези, които знаят само един език

Учени от Университета в Кентъки са открили, че възрастните хора, които владеят два езика още от деца, имат по-добра "познавателна гъвкавост". Те много по-бързо преминават от една задача на друга, отколкото хората, които говорят само един език.
"Двуезичните възрастни хора използват мозъците си по -ефективно от тези, които знаят само един език", заяви изследователят Брайън Т. Голд, цитиран от "Дейли Мейл".
"Нашите резултати показват, че дългогодишната практика на чужди езици може да повлияе най-положително върху функционирането на фронталния мозъчен дял с възрастта", допълни той. Оказва се на практика, че способността да водиш разговор на два езика е полезна не само при посещенията на чужди държави, но и помага на мозъка да остане във върхова форма в напреднала възраст, гласи ново изследване.
Научният труд е съставен от два експеримента, включващи 110 души на възраст между 60 и 68 г.Мозъците на участниците били подложени на опити, докато работели върху тест за познавателна гъвкавост. Част от хората владеели само един език, докато останалите били двуезични още от деца.
Задачата била изпълнена от всички, но учените забелязали, че двуезичните се справили значително по-бързо от останалите.Образните изследвания на мозъците също показали, че фронталният им кортекс използвал по-малко енергия от тези на моноезичните.
Изследвания от последните години доказаха, че способността на човек да разговаря на два езика го предпазва от редица свързани с възрастта болести и забавя развитието на Алцхаймер.
Откритията са публикувани в Журнал за неврологията.