Излъчват операция на коляно в реално време

Мисия Варна

11-01-2013, 08:28

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Испанските специалисти са от град Аликанте, ръководени от д-р Алфредо Агуире,а от българска страна ще участват доц. Руслан Попстефанов и д-р Николай Коларов

Операция за колянно ставно ендопротезиране ще бъде излъчвана в реалновреме в „Хирургическа аудитория" на варненската болница „Св. Анна". Операцията започва в 8.30 ч и ще бъде извършена от водещи испански ортопеди и екип от специалисти от Университетската клиника по ортопедия и травматология .
Испанските специалисти са от град Аликанте, ръководени от д-р Алфредо Агуире. От българска страна в интервенциите ще участват доц. Руслан Попстефанов и д-р Николай Коларов от катедра „Ортопедия и травматология".
Инициативата е на учредената през м.г. фондация „Черноморско-средиземноморска медицинска академия”. Тя постави началото на съвместно научно-практическо сътрудничество между варненския медицински университет и медицинските университет в гр. Месина, Италия и в Аликанте, Испания. Идеята е ортопедичната клиника във Варна да бъде преобразувана в голям междунариден клиничен център, съобщиха организаторите.
Планираните операции са изключително сложни за лекарите и рискови за пациентите, поради което са едни от най-големите предизвикателства в ортопедичната хирургия. Идеята е след тях в практиката във Варна да бъде въведена още една специална колянна ендопротезна интервенция, позволяваща решаването на проблемите след компрометирани или усложнени операции на колената. Специалните импланти отговарят на актуалните световните медицински стандарти и са произведени от водещи италиански производител на медицински продукти, уточниха още от фондацията.