На социалистите им е нужна не централа, а касичка, от която да източват финансите на България

Мисия Варна

10-01-2013, 23:31

Снимка:

Варна утре

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-опасната и вредна позиция за предстоящия референдум е тази за бойкот.

Имам лични и политически причини да съм против изграждането на ядрена централа „Белене”

 

Д-р Ваньо Шарков, депутат от Синята коалиция, Инициативен комитет „Не на измамата „Белене”

 

„Не вярвам на загрижеността на социалистите за бъдещето на ядрената енергетика в България, каза депутатът д-р Ваньо Шарков  от Инициативния комитет  "Не на измамата "Белене" на среща с варненци в четвъртък вечерта. Минути преди това сигнал за поставено взривно устройство затвори за повече от час  комплекса. „Ако АЕЦ „ Белене” бе толкова необходима, да я бяха построили до сега, но на социалистите им е нужна не централа, а касичка, от която да източват финансите на България, каза депутатът пред упоритите да чуят тезата против изграждането на централа в Белене.

„Лъжа  е тезата за ниска цена на тока, защото дори при най-благоприятни прогнози на независими източници тя би била 7.9 евроцента или 15.3 стотинки на киловатчас. Това е два пъти повече от онова, което плащат българските граждани днес”, обясни д-р Шарков.

 

Според документите на РОСАТОМ в една бъдеща централа ще работят 960 души, опроверга социалистическата загриженост за безработните и фалшивото решаване на проблемите им чрез строителство на АЕЦ „Белене” д-р Шарков, позовававйки се на данните на организацията.

Според него социалистите винаги досега са лъгали, защото от тези лъжи са спечелили те и семействата им и защото личните им печалби винаги са били за сметка на всеки от нас.

 

Д-р Шарков припомни, че страни като Германия, Италия, Белгия, Япония и Естония се отказват от атомните си централи и намират нови енергоизточници. Емоционално разказа за двете причини, поради които се е включил в инициативния комитет- лични и политически. Личните свърза с протестите на хората от Свищов, където започва работа през 1988 г. и където никога няма да забравят трите срутени сгради и над 120-те жертви от земетресението на 4 март във Вранча.

  Не е тайна,че централата ще се намира на 4,9 км по права линия до Вранчанския разлом, т.е. в опасна сеизмична обстановка. Той бе категоричен, че не може да повярва на хора които не приемат данните от доклада на БАН за сеизмичната опасност на площадката на АЕЦ „Белене” /доклад на БАН 06.11.1984 г. Още тогава е било ясно, че таза авантюра е истинско престъпление!/

 

Д-р Шарков припомни хронологията-НДСВ рестартираха проваления проект, за да оправдаят прибързаното и неоправдано спиране на блоковете на Козлодуй. „Тройната коалиция ни направи роби на руските интереси на Балканите”, каза той и изрази позиция по отношение на ГЕРБ, не защото нямат постоянно мнение, не защото са неспособни да дадат ясна перспектива, дори не заради липсата на ясна визия за бъдещето на страната ни, а защото лъжат, така както лъжеха техните идеолози от БКП.

 

Идеята за референдума е подвеждаща и манипулативна!

Проф. Димитър Камбуров, председател на ДСБ-Варна

Решението на ГЕРБ е е двулично.Ние не можем да избягаме от човешката грешка, каквато е аварията в Чернобил и и стихията-каквото е земетресението във Вранча. Кой ще отговори на въпросите къде са пръснатите милиарди досега за изграждането на тази централа и близо 20-те милиона, които ще пръснем за този референдум, попита той. Затова референдумът е манипулативен. 76 народни представители /2/3 от всички/ от ГЕРБ са в инициативен комитет  „за”  сторежа , припомни проф. Камбуров. „9 пъти ГЕРБ променя позицията си” по темата, каза той.

Защо  сме против бойкот на референдума!

Радан Кънев,член на Националното ръководство на ДСБ:

Най-опасната и вредна позиция за предстоящия референдум е тази за бойкот. С непоследователното си поведение Бойко Борисов се присъедини към тази позиция, защото обезсърчава и отвращава гражданите  и ги отказва от участие. Бойкотът ще доведе до видимо, голямо мнозинство на дисциплинираните привърженици на БСП. Това мнозинство ще създаде погрешна представа за обществените настроения. Аз съм убеден, че повечето българи са против този опасен от екологична и  икономическа гледна точка проект. Бойкотът обаче ще даде предимство на неговите привърженици. Резултатът ще бъде използван от БСП и енергийната мафия, за да наложат отново темата за „Белене” в медиите и в парламента и отново, за пореден път да изместят реалните  икономически приоритети в интерес на мафията.

Днес България няма нужда от нови енергийни мощности, а от нови модерни производства, доходи и работни места. Реализирането на нови ядрени мощности ще отнеме ресурс от важните проекти-например пристанище Варна, индустриална зона Варна-запад, жп-връзките Варна- Русе и др. Нова централа няма да създаде нито едно ново работно място за варненци. Ние не трябва да допуснем мнозинство „за” Белене, което да върне темата в парламента и кражбите от бюджета.

Нашият глас е против измамата „Белене”, „за”  нови икономически приоритети и нови работни места.