Нов силен трус у нас вещае турски професор

Новините

10-01-2013, 13:29

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Професорът очаква 2013 г. да бъде година на природни катаклизми в света – не само земетресения, но и изригвания на вулкани, урагани, свлачища

Турски учен отправи предупреждение към България и Гърция във връзка с риска от земетресение в района на Егейско море. Проф. Ахмет Ерджан, който е инженер геофизик, коментира силния трус от 8 януари. Според него той не е бил изненадващ. Професорът обръща внимание на напрежението, което тлее в района на Егея. 

"През последния месец се наблюдава концентрация на сеизмичността в района, който наричам "егейска сеизмична верига", включващ Крит, Родос, Фетхийе, Мармарис, Бодрум, Кушадасъ, Измир, Дикили, Чанаккале, Дедеагач и Кавала”, обяснява ученият, цитиран от bTV. Той посочва, че този район трябва да бъде следен внимателно. "Отправям същото предупреждение и към гърците, и българите. Този район ще произведе голямо земетресение", алармира проф. Ерджан.

И добавя, че очаква 2013 г. да бъде година на природни катаклизми в света – не само земетресения, но и изригвания на вулкани, урагани, свлачища.

Припомняме, че след труса в Перник директорът на националния сеизмологичен институт към БАН проф. Николай Милошев обясни, че затихването на сеизмичното огнище в Перник ще продължи до средата на годината с люлеене не по-силно от 3-3,5 по Рихтер.