20 лева отгоре на заплатите за всички в "Градски транспорт"

Мисия Варна

08-01-2013, 17:39

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

В "Градски транспорт" по-високи заплати, ама друг път

Скандали тресат "Градски транспорт"

Увеличението е залегнало в новия колективен трудов договор, подписан в общинското дружество

Нов колективен трудов договор са подписали в общинското предприятие "Градски транспорт", научи Varnautre.bg. В договора е залегнало увеличение на заплатите с 20 лева за всички работещи в общинския превозвач. "И ние и синдикатите направихме някои отстъпки, но новият колективен трудов договор вече е подписан", посочи изпълнителният директор на "Градски транспорт" Веселин Михайлов. Парафите под договора са били сложени миналата седмица, в първите работни дни за тази година. По думите на Михайлов, въпреки отрицателните финансови резултати, които регулярно отчита общинското транспортно дружество, пари за увеличение на заплатите ще се намерят. За изтеклата 2012 г. "Градски транспорт" отчете над 1,7 млн. лв. загуба. Михайлов отказа да коментира колко още ще натежи увеличението на заплатите, но беше категоричен, че възнаграждения ще се изплащат всеки месец до 15 число. "Така както е било винаги в последните три години от както съм в дружеството", уточни той. 

Старият договор изтече на 1 декември миналата година, а първоначалната идея на Общинския съвет беше да се подпише анекс към него и да продължат да действат старите условия. Синдикатите обаче отказаха да подпишат анекса. 

Въпреки липсата на яснота колко процента от парите за автобусни карти, ще плаща тази година община Варна, "Градски транспорт" продава пенсионерските карти при старите условия. Към момента общината поема 25% от стойността на картите, а останалата финансова тежест отнасят общинския превозвач и частния "Транстриумф". От половин година двете транспортни фирми, алармират, че заради растящите цени на горивата социалната услуга на общината (пенсионерските карти) са непосилен товар за тях и поискаха общината да поеме 35 на сто от стойността им, а не 25% както е в момента. 

Шефът на "Градски транспорт" посочи, че в комисията по транспорт към градския парламент отново ще бъде внесено искане за увеличение на процента. "Пак ще настояваме да се върне старият процент- който беше 35%", уточни Михайлов.