Съдят строителен предприемач "ужилил" с 300 000 лева

Крими

08-01-2013, 16:21

Снимка:

Impact press group,архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В Районния съд във Варна за 9 януари е насрочено трето поред открито съдебно заседание по наказателно дело за измама, по схемата на т.нар. строителни пирамиди.

Подсъдим по делото е 59-годишният строителен предприемач - Валери Господинов. Потърпевши са 11 човека, ощетени с различни суми по вноски за закупуване на жилища или гаражи "на зелено". Според обвинителния акт Господинов като длъжностно лице – представител и управител съответно на търговските дружества "В.Е.К"ДЗЗД и "Евробилд"ООД, причинил имотна вреда на потърпевшите общо в размер на над 315 000 лева. В началото на 2004 год. той сключил предварителен договор за закупуване на дворно място на ул."Струга", заедно с недовършена 7-етажна жилищна сграда. През м.март същата година, въпреки че не бил собственик на имота и по-късно предварителния договор с него бил прекратен, подсъдимият започнал (посредством пусната рекламна обява във вестник) да предлага на разсрочено плащане апартаменти за продан от въпросната сграда. През 2005 година той по подобен начин предприел продажби на жилища на текущи вноски от купувачи в недовършена кооперация в строеж на ул."Зограф", а впоследствие продължил да предлага (включително и чрез брокерски агенции за недвижими имоти) апартаменти и гаражи в строеж "на зелено" на още два адреса във Варна – на улиците "Капитан Райчо" и "Карнеги". В някои от случаите сключвал договори за продажба на едни и същи имоти с няколко различни клиенти. По този начин, чрез въвеждане в заблуждение на потърпевшите граждани, Господинов се облагодетелствал с парите от разсрочените вноски по сключените договори с тях, като не завършил нито един от четирите строителни обекта. 
 59-годишният В. Господинов има предходна съдимост, също за измама. На първото заседание по делото подсъдимият, който бе с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция, не се яви и бе обявен за общодържавно издирване, припомнят от пресслужбата на съда. Към момента наказателното дело срещу него се гледа в условията на задочно производство.