До 12 януари подаваме искане за гласуване по настоящ адрес

Новините

08-01-2013, 13:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На сайта на ГРАО проверяваме секцията си

Гласуването не по постоянен, а по настоящ адрес на предстоящия на 27-и национален референдум за развитие на ядрената енергетика у нас ще  е възможно само, ако до 12 януари желаещият подаде заявление в съответната община, съобщиха от ГРАО.
Заявлението е с искане лицето  да бъде вписано в избирателния списък там, уточняват от ГРАО на сайта си.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) напомниха преди дни, че изискването за уседналост не важи за националния референдум - то е в сила само при вот за общински съветници и кметове.

Бланката на заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде изтеглена от сайта на ГРАО. Тя може да бъде подадена на на място в общината или по електронен път на сайта на ГРАО с универсален електронен подпис.

Студентите и учениците, които искат да гласуват на националния референдум, имат две възможности - или да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес до 12 януари, или в деня на референдума да гласуват в секция в населеното място, в което се обучават. В този случай гласуването става след представяне на документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка или редовна ученическа книжка и декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

На сайта на ГРАО всеки може да провери по ЕГН или адрес секцията, в която може да гласува.