Крадците на вода – безнаказани, нито един осъден за последните 4 години

Животът

08-01-2013, 12:30

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Последните наказани са през 2008 г.

Крадците на вода във Варна все още продължават да бъдат безнаказани. За последните години няма нито един осъден за източване или нелегално включване към водопреносната мрежа. Последният случай на наказан е през 2008 г. Тогава Варненски окръжен съд осъжда двама души. Наказанията са глоба от 500 лв. и 6-месечна пробация. От 2008 г. до 2012 г. други осъдени няма.

През годините водното дружество в града е пуснало 6 жалби до полицията. Две от тях са през 2006 г., една от 2008, три от 2009 и една от 2010 г. Производствата са били прекратени, защото не е могло да се докаже кражба, съобщи зам.-управителят на ВиК – Варна Христо Иванов.

Така крадците продължават безнаказано да ползват безплатно живителна течност.

Както Varnautre.bg вече писа, че дори се стига до несправедливи ситуации, като тези да плащаме водата на крадливите съседи. Според Наредбата - живеещите в един блок плащат сметките на крадците на вода. Причината е, че при таксуването се вземат данните от главните водомери на блоковете. Записването на числата на индивидуалните водомери се прави заради справедливото разпределение на задълженията. Всички кубици вода в повече се разхвърлят между абонатите в блока.

Загубите на питейна вода са много големи, каза Иванов. Средства, с които се краде не се хващат от металотърсачи, защото са пластмасови. Вече съществуват изключителни технически постижения за извършването на кражба. Тя може да се осъществи и ако има

има изградено отклонение преди водомера. Подобни са случаите в по-нови кооперации. Нелегалната връзка не може да се хване, защото правомощията на ВиК са само до вратите на апартаментите. Измамата може да лъсне единствено при авария, след разрешен достъп.

През миналата година и за първи път в Бългатия се заговори за създаване на водна полиция и дори да се предвижда затвор за крадците. Предложението бе направено от община Кюстендил.