Стартира подписка против целогодишното шофиране на фарове

Животът

07-01-2013, 10:49

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В реалността светлините през деня не спасяват хора, а убиват, твърди авторът на петицията в интернет

Светлините на превозното средство не са лампи за сплашване, нито за красота. Помнете, че неправилната им употреба "вади" очите на другите водачи. Сигурността в реалния живот, е нищо повече от споделена отговорност на всеки да бъде добър шофьор – по-наблюдателен, по-внимателен, по-предпазлив и с повече умения, пише авторът не петицията против целогодишното шофиране на фарове, публикувана в peticiq.com. Публикувана днес тя има вече трийсетина подписа. В коментарите обаче се прокрадва и мнението, че петицията е пълна глупост. 
Като автор е посочен Методи Лепоев. В тексът се посочва, че дневните светлини затрудняват разпознаването на участници в движението без включени светлини и на такива, които нямат - пешеходци и колоездачи; скриват мотористите, маскирайки техните светлини; затрудняват разпознаването на светлинни сигнали и пътни знаци; могат да предизвикат моментна слепота към едни предмети за сметка на други.
"Обида към интелектуалното ниво на водачите е допускането, че не сме достатъчно умни да съобразим сами кога има нужда да включим осветлението и затова е по-добре да работи постоянно. По пътя на същата логика, излиза, че шофьорски книжки се издават на некадърни водачи. Основният мотив за налагането на дневните светлини са парите. Индустрията печели от повечето продажби. Следствие на това правителствата разполагат с повече данъчни постъпления. И логично, те са които създават имиджа на дневните светлини като мярка за сигурност. Никъде по света това не среща естественото одобрение на хората и на правителствата се налага да ги въвеждат чрез закон", пише още в петицията.