Плащаме водата на крадливи съседи

Животът

04-01-2013, 15:18

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

ВиК взема данните от главните водомери и разхвърля разликата в кубиците между абонатите

Крадците на вода в блока прецакват първо съседите си и после самите водни дружества.  Това означава, че ако комшиите ви се опитват да надлъжат водомера в апартамента си по всевъзможни начини, вие и останалите живеещи в блока ще платите част от вода им. Причината за тази несправедливост е, че ВиК инкасаторите се водят единствено по данните на главния водомер, който обикновено е в приземните етажи на сградите. Записването на числата на индивидуалните водомери се прави заради справедливото разпределение на задълженията.
„При проверката на данните в апартаментите се записват кубиците. Ако съществува разлика след отчета на главния водомер– кубиците се разхвърлят между съответните абонати. Ако пък загубите са големи, тоест над определен процент, живеещите могат да потърсят съдействието на ВиК, за да разберат от къде възниква проблема. Правомощията на служителите на водното дружество обаче са само до вратите на апартаментите”, каза зам.-управителят на ВиК – Варна Христо Иванов.  Методиката за определяне на замерванията е част от Наредба 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.
И самите водни дружества търпят големи загуби от крадците на вода и нерегламентираните прикачвания в мрежата. Има изключителни технически постижения в подходите при кражбата на вода. Някои правят байпаси или демонтират водомерите, но най-често хората се включват нелегално. По данни на Асоциация по водите 60% от водата се губи. Това се дължи както на кражбите, така и на старата водопреносна система.