Няма да декларираме лихвите от депозитите

Парите

03-01-2013, 13:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бирниците заработиха, данъчната кампания започна

Лихвените доходи по безсрочните депозити и детските влогове не подлежат на облагане с данък

Доходите от лихви по срочни депозити на местни физически лица в търговски банки в страната няма да се обявяват в данъчната декларация, съобщиха от НАП. Законът не изисква гражданите да декларират или да плащат този данък, защото задължение на банката, в която имат депозит е, да го изчисли, удържи и внесе по сметката на Националната агенция за приходите. Данни за размера на депозита, за начислената и изплатена лихва или дължимия данък върху нея няма да се попълват в данъчната декларация.

Лихвените доходи по безсрочните депозити и  детските влогове не подлежат на облагане с данък върху доходите. Авансово платените през 2012 г. лихви по депозити, чийто падеж е през 2013 г. също подлежат на облагане, съобразно правилата на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, припомнят от НАП.

Например ако през октомври 2012 г. е сключен договор за срочен депозит за срок от 6 месеца, чийто падеж е през март 2013 г., като лихвата е изплатена авансово през 2012 г., доходът от лихви се счита придобит към датата на падежа през 2013 г. и трябва да бъде обложен. В този пример банката трябва до края на април тази година да начисли данъка и да го преведе по сметката на НАП.