Не знаем как да харчим

Парите

03-01-2013, 09:49

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На един българин, който може да вземе самостоятелно решение за парите си - се пада друг, който не може да вземе подобно решение

Около 40% от разходите на българските домакинства са били за храна, алкохол и цигари. За дома българинът харчи около 18 на сто от доходите си, за здравеопазване - около 5 на сто, за транспорт - около 10 на сто, за облекло и обувки - около 3 на сто, за данъци - около 5 на сто, а за други разходи - около 19 на сто. 

За третото тримесечие на 2012 г. средно на българско домакинство са се падали по 2632 лв., а средно на лице - по 1119 лева, сочат данни на НСИ. Близо 70 на сто от европейците споделят, че почти винаги вземат собствени решения за харчене на пари за своя лична консумация, за развлечения, ресторанти, спорт или хобита. Това показва анализ на Евростат за вариациите във възприятията към семейния доход в домакинствата в ЕС.

Нашата страна попада в графата със страните с риск - луксът да се вземе самостоятелно решение за харчене на пари е под 50 на сто, тоест на един българин, който може да вземе самостоятелно решение за парите си - се пада друг, който не може да вземе подобно решение.

70% от европейците, които живеят в 4-членно домакинство с най-малко две деца над 16 години, тук се нарежда и България, гледат на доходите в семейството като на общи ресурси, независимо от това кой какъв доход е внесъл в семейната каса. Останалите 30 % от европейците гледат на общите ресурси като на частни и като на приходи. За България процентът на общност за семейните доходи и тяхното разпределение е равен на 70.

Според анализа на Евростат, ако домакинството разчита за приходи само на един член на семейството - то в Ирландия, Франция, Австрия, Норвегия - биха били покрити около една четвърт от нуждите на домакинство от горния тип. На другия полюс са България и Румъния - един работещ в подобно домакинство би осигурил едва 2 на сто от нуждите на семейството.