Васильовден е!

Новините

01-01-2013, 09:12

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Идват сурвакарите

Първият ден на новата година винаги идва с честване на Васильов ден. На 1 януари Църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики. Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Свети Василий Велики е голем християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на "мръсните" дни и да предпазят хората от тях.

Днес имен ден имат Васил, Василка, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa. Честит празник на всички именници!