Какво да сготвим на Бъдни вечер?

Боб или кълка?

Кога празнувате Коледа? Ясно, че официално тя е нa 25 декември, но въпросът ми е: кога из празничните дни е онова семейно събиране с вечерята/обяда, подаръците и т.н.? На теория това трябва да стане на 25-ти по обед. С пуйка или друго местно блюдо. В повечето семейства около мен коледното празнуване се свежда до Бъдни вечер. Започва се с традиционните постни манджи - 5, 7, 9 или 11, които играят ролята на ордьоври. И (дори невинаги след полунощ) се продължава на месо.

Та по тази будеща християнско чувство за вина формула съм обречена днес да се справя с приготвянето на пуйка. Трудоемко, според мен, занимание, резултат не винаги оправдаващ усилията. За да не умра от скука (и притеснение, че няма да се справя) по съвет на приятелка ще пробвам рецепта на Джейми Оливър, който в типичния си забавен стил обещава симпатична и лесна рецепта с гарантирано чудесен резултат.

В най-общи линии - ще пека пуйката, намазана със сол, черен пипер и зехтин, с плънка от запържени в зехтин лук, кайма, галета, градински чай, която се поставя вътре заедно със стръкчета розмарин и резенчета мандарини. Сега научавам, че пуката се пече според размера - в продължение на около 35 до 40 минути за килограм.

Не знам за вас, но не мисля, че бобът и лещата са подходящи за това основно бюдо като предястия. Понеже няма как да се размина със сърмичките - мъжете у дома ще ме линчуват, на тях ще се пада честта да отсрамят традиционните ястия на трапезата. Някоя и друга купа с ошаф и орехи - също. Към останалата част от менюто ще подходя като човек на света и хич няма да се задълбочавам кое е българско, християнско или дори европейско. С чиста съвест смятам да натрапя на фамилията любимата си салата “Табули”. За случая мога да я кръстя "Патриотична" салата заради бяло-зелено-червените си съставки.

Накиснете 1 ч.ч. булгур или житото в 1,5 ч.ч. вода за една нощ. Или просто сварете чаша булгур за около 10 минути в кипяща вода. Отцедете добре и го поставете в голяма купа. Разбийте сока на половин лимона с 1 с.л. зехтин, сол и пипер и излейте сместа върху булгура. Размесете добре и го оставете да престои 1 час.

Измийте и подсушете 2-3 връзки магданоз и 1 с.л. прясна мента. Отстранете стъблата и накълцайте листата. Нарежете 1 глава лук на ситно и го прибавете към булгура.

Добавете магданоза и ментата и размесете добре; прибавете и сока на другата половина лимон, който сте смесили с 1 с.л. зехтин, и разбъркайте добре.

Прибавете нарязаните на кубчета домати. Размесете отново.

С риск да прескоча още едно море, даже цял океан, бих забъркала и едно гуакамоле за ароматната пуйка, която ще пека. В най-общи линии: нарязват се на кубчета и се смесват 3 авокадо, 1 домат, 1 лук, 2 скилидки чесън, подправя се със зехтин, 1/2 лимон и сол.

Какво ще е вашето меню?