Спряхме ли да пишем и изпращаме хартиени писма?

Животът

21-12-2012, 08:01

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Написаните думи носят повече усмивки, отколкото виртуалните

Писането на хартиени писма от година на година се превръща все повече в отмираща традиция. Писмото се превърна от предмет, който носи усмивка на лицата на хората, в обикновена хартия с цифри и суми за тока, водата, телефона и т. н. Вярно – търпението на хората с времето става все по-малко. Кой би могъл да чака ден-два, седмица-две или дори месеци, за да получи новина от роднина или приятел, когато има телефон и интернет?
Писмото изгуби и романтичната нотка, която се носеше в ароматизираните страници, предавани от влюбен на влюбен.
Не може да се отрече, че има хора, които поддържат практиката на писане на писма. За тях – едно голямо браво! А за останалите – шансът ви да упражните краснописа и правописа си вече се задава.
Какъв по-добър повод от Коледа и Нова година да купите пликове и марки и да напишете няколко мили думи? Не е нужно да имате дар слово като на елински оратор, за да съставите хубаво писмо. Тъй като при всички е субективно, не може да се състави универсален образец за интересно и уникално писмо (ако, разбира се, не смятате за достатъчно обикновеното “Здравей. Как си? Аз съм добре. Поздрави на цялото семейство. Весели празници. Целувки!“).
При всички случаи, когато искате да напишете писмо, а от един час не можете да го започнете подобаващо, спомнете си, че то е начинът да превърнете устната реч в писмена. Представете си какво бихте казали, ако се обадите по телефона. Можете дори да си диктувате на глас.
Ако пращате писмото на далечни роднини, които живеят дори извън страната, не пропускайте да разкажете няколко весели истории от изминалата година. Отидете във фото и извадете снимки, с които да разкрасите разказите си. Може би с този човек сте приятели в социалната мрежа и той има неограничен достъп до снимките ви, пък и процедурата струва пари, но спомнете си, когато едва изразходвахме 36 (с много късмет – 37-38) пози на фотоапарата си, подреждахме снимките в албуми и често ги разглеждахме.
Идеята тук е да поздравите близките си за Коледа, затова твърде много подробности не са нужни, но ако ви дойде вдъхновението, не се замисляйте, ами пишете свободно. Приятно е не само да пишеш писмо, но и да четеш получено.
Колкото повече сте вложили от себе си в текста, толкова по-емоционално ще е изпращането и чакането на отговор. От опит ви препоръчвам да запазите някъде копие от писмото и да не пълните плика твърде много, защото всичко се случва. Нищо чудно писмото да се загуби някъде по пътя си или ако е по-дебело, някой да реши, че има нещо ценно в него.
Отделете си време един ден и напишете писмо. Дори само едно да е. Дори да няма официален повод. Емоцията си струва.