Еколози съдят Варна за котки и кучета

Мисия Варна

19-12-2012, 05:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глоба до 500 лева - нахраниш ли улично куче

Те протестират срещу 3 текста от наредба, която днес ОбС ще гласува

Представители на няколко дружества за защита на животните във Варна ще атакуват в съда готвените промени в общинската наредба за обществения ред.

Три текста смущават природозащитниците. Основният е забраната за хранене на безстопанствени кучета и котки на обществени места, като глобата за нарушителите е от 50 до 500 лв. Според Катя Стефанова от Българското сдружение за спасяване на животни "Щастлив дом" това е абсурдно.

"По нормативни документи общината е длъжна да прибира бездомните кучета и след ваксинация и кастриране да ги върне там, откъдето ги е взела. Тоест със забраната да бъдат хранени животните се обричат на мъчителна смърт", смята Стефанова. Тя допълни, че това противоречи на Закона за защита на животните (ЗЗЖ).

Следващата промяна, която притеснява еколозите, е забраната да се отглеждат повече от две домашни животни в апартамент, двор или парцел. Финансовата санкция за това нарушение е същата като за храненето на обществени места. Светла Димитрова от фондация "Анимал Хоуп" обясни, че в ЗЗЖ е записано какви са изискванията за отглеждането на тези животни и общината не може да налага нови правила. "В закона ясно е посочено колко голямо животно на колко квадратни метра площ може да живее в домашна среда", каза тя.

В проектонаредбата е предвидено, ако общинските контролни органи констатират, че в един дом се отглеждат повече животни, до месец те трябва да бъдат вкарани в приюта. Според природозащитниците това ще доведе до увеличаване популацията на безстопанствените песове, защото бившите домашни кучета ще бъдат върнати на улицата.

Представителят на Дружеството за защита на животните Мария Радулова пък настоява да се премахне новият данък "котка". "Данъците за кучетата отиват за алеи за разходки, за финансиране на приюта и други конкретни дейности. Къде ще отиват данъците за котките?", пита Радулова.

Промените в наредбата ще бъдат гласувани от общинския съвет днес.