Петима отсрамиха варненци на обсъждането на бюджета

Мисия Варна

18-12-2012, 19:05

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Масовката от общински служители и журналисти преобладаваше в зала "Пленарна". Поискаха и пари за иконостас

Публичното обсъждане на проектобюджета на община Варна за 2013 година и изпълнението на бюджета за тази година отново бе направено в "най-подходящото" време - 15 часа. На пръсти се брояха гражданите проявили интерес към финансовата приказка. Петима бяха и общинските съветници, дошли да чуят от първа ръка разчетите за парите на Варна. Както се изрази нейният шеф, директорът на "Финанси и бюджет" Стефка Господинова направи един поглед върху материята. Вметна и, че така нареченото обществено обсъждане е започнало още през август със срещи с НПО, браншови камари и недоволни граждани.

Кметът Кирил Йорданов въпреки, че със задоволство проследяваше слайдовете с информация за бюджетните приходи и разходи, още в началото предупреди, че има 45 минути и напуска залата. Така той не успя да чуе въпросите, които бяха зададени от гражданите. Дори и да беше останал обаче, Йорданов щеше да изпита комфорта отново да плува в свои води, тъй като редовните протестиращи и критикуващи неговата работа и работата на екипа му, днес не присъстваха на общественото обсъждане.

Общо пет въпроса бяха зададени, от двама настоящи общински съветници, от един бивш общински съветник и от двама други граждани. Станислав Иванов (ГЕРБ) попита дали може общината да задели 8 000 лева за иконостас в храма в "Пчелина", който жители на местността са построили със собствени средства. Отговорът бе, че ще се намерят средства, но въпросът ще се обсъди в ресорната комисия. Жельо Алексиев (ГЕРБ) зададе въпрос за програмата за енергийно обновяване на българските домове и дали общината ще предвиди средства за участие в проект, когато тя се явява съсобственик, тоест жилището е общинско. Шефът на дирекция "Международно сътрудничество" Петър Радушев го успокои, че за сега не може да се заложи сума, но в бъдеще одобрените проекти ще се докладват в комисия и Община Варна ще участва. Питането на бившия общински съветник Валентин Пантелеев бе за улица "Илинден". Той обърна внимание на общинарите, че там няма дори тротоари и бордюри и се налага поне да се закърпят дупките. Тъй като в бюджета се предвиждат средства за канализация на ул."Дойран", която е в близост, при добро желание може да се направи и "Илинден".

Поставени бяха и въпроси за необходимостта от изграждането на паметни плочи на загиналите руски войни, за ново училище в "Чайка" и бе подхвърлена идеята Община Варна да си има собствена банка. Малко преди това бе приключила презентацията, визуализираща намерението за поемане на пореден дългосрочен дълг за периода 2013 – 2015 година за обслужване на големи проекти. Повече информация за тези проекти, и анализ на бюджета, чететe тук.