Добричлия поиска смъртта заради дълг от 350 лева*

Животът

18-12-2012, 09:39

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

Искра Сотирова, в. "24 часа"

Всичко от Автора

Спря черната серия от самоубийци на Аспаруховия мост

Най-високата точка на Аспаруховия мост е любимо място за търсачи на адреналин, които скачат с бънджи. Някои казват, че е на 72 метра над водата, други - около 54 м.

Вместо да търсят емоция и незабравимо преживяване обаче, все по-често хора идват на емблематичното за Варна място, за да се самоубият. Статистика за самоубийци не водят нито в "Бърза помощ", нито в полицията. Но работещите там са смаяни, че случаите на хора, потърсили сами смъртта, зачестяват. Историята на последните кандидат-самоубийци и техните спасители разказва "24 часа".

Инспектор Йордан Иванов и главен полицай Деян Неделчев сложиха край на черната серия от последните два месеца. Служителите на Четвърто РУП във Варна спасиха 39-годишен мъж от Добричко, който се качил на перилата в най-високата точка.

 

"Не знам колко е разстоянието, но го взехме за минута и половина. След като в 14,30 ч се получи сигнал за човек, който ще скача, стана ясно, че няма по-близка патрулна кола. Всичко стана страшно бързо", разказва инспектор Иванов.

 

Двамата идват с патрулката от кв. "Аспарухово" в посока града. Оказва се, че мъжът е от другата страна. Без да се замислят за живота си, полицаите пресичат четирите платна на Аспаруховия мост, по които колите хвърчат с по 80-100 км/ч. Прескачат мантинелите, стигат да човека и здраво го хващат за ръцете.

 

"Не помня какво точно сме му говорили. А и какво ли ще чуе от полицай човек в един такъв момент. Обградихме го с колегата, хванахме го здраво и го качихме в колата", разказва Иванов. Мъжът бил пребледнял, гледал уплашено и целият треперел. Полицаите открили у него тефтерче с три предсмъртни писма - едно кратко и много емоционално до съпругата му, едно дълго - до шефа му, и едно до сестра му.

 

Оказва се, че мъжът от добричко село не могъл да преживее, че има да връща 350 лв. на трима свои приятели. Единият женел дъщеря на другия ден. Кандидат-самоубиецът не само че не можел да му донесе дълга, но и нямал пари за подарък на булката.


Полицаите установяват, че той е честен и много съвестен човек - в същото тефтерче си водел документация от кого е взел пари и кога ги е върнал. След всеки месец била ударена черта и се бил издължил. Той дотолкова не могъл да преживее, че този път пари няма, че взел страшното решение.

Познати го взели с кола от местността Траката и го оставили до лятно кино "Тракия". Там човекът написал трите предсмъртни писма и поел пеша 4 км към Аспаруховия мост. От най-високата точка се прехвърлил през широкия парапет, но голямата височина, водата отдолу и силният вятър го разколебали. Върнал се пак на парапета, но този път здраво стъпил.

 

"Знаете ли какво е горе? Целият мост играе. Той е на конзоли и във високата си част се люлее. Духа много. При падането от високо водата има сцепление като бетон. Шансовете някой да остане жив са 10-15%.

 

Ако оживеят, са целите натрошени”, разказва главен полицай Неделчев. Той е от 21 години в професията и е видял много.

 

"Този малък момент на колебание беше щастлив за нас, успяхме точно тогава да го хванем. За нас първата задача беше да спасим човека физически, а после да говорим", казва Неделчев.

Опитният полицай обаче разказва и за реакцията на минаващите шофьори. Те свирили с клаксони на пресичащите полицаи, сякаш са някакви досадни пешеходци. Зяпали любопитно, но никой не спрял да каже: "Момчета, имате ли нужда от помощ?"

 

След разпита мъжът от Добричко е настанен в психиатрия.

 

Денонощието на 11 срещу 12 декември е, меко казано, напрегнато за полицаите от Четвърто районно. След дежурството на Иванов и Неделчев застъпват Златев и Дачев. Те успяват да спасят други двама кандидат-самоубийци от Аспаруховия мост. Веднъж свалят от перилата 48-годишен мъж в 19,30 ч. Втори път в 3,30 ч през нощта летят с колата до моста за 22-годишен варненец, когото прибират невредим.

 

Четвърто районно, което е най-близко до моста, може вече да се казва "Районното на спасените самоубийци".

 

Инспектор Иванов има съвет за шофьорите, които карат по Аспаруховия мост и виждат човек, седнал на перилата. Първо да се обадят на тел. 112 и да кажат какво виждат. Не бива да правят сами опити за спасяване. Ако решат да помогнат, може да стане така, че и техният живот да бъде изложен на риск.

 

Йордан Иванов разказва случай с негови колеги през февруари 2009 г., които тръгват да спасяват самоубиец от моста. Човекът вече висял. За да бъде спасен, единият полицай гохванал, но също увиснал, а колегата му го държал, докато дойде помощ. Изключително опасна ситуация за всички, които са били там.

 

Самоубиецът мисли само как да скочи и не чува какво му говорят някакви непознати. По-вероятно е да бъде спасен, ако у него има някакво колебание. Но това могат да направят само професионалисти, които са подготвени. Всеки месец полицаите от Четвърто РУП във Варна имат занимания с психолог, от когото черпят ценни знания.

 

"Хората най-често решават да се самоубият заради безпаричие или от младежка любов. Идват на дискотека в "Аспарухово", минават по моста и им хрумва идеята, че са се провалили с момичетата. Или минават, защото нямат пари да си платят билетчето в рейса и мисълта за безпаричието ги насочва към това решение", казват полицаите.

 

Те продължават да размишляват върху други случаи, които не са завършили така щастливо.

Неделчев разказва за млад мъж от Долни чифлик, който си оставил джипа на моста. Преди да скочи на перилото, подредил джиесема си, разрешително за оръжие и самия пистолет. През април пък неизлечимо болен не успял да уцели водата и се строполил на острова до бившия завод "Родопа". Още бил жив, когато дошла линейката, но издъхнал от травмите си и от измръзване.

 

По време на дежурство на инспектор Йордан Иванов се случва трагедията, за която варненци дълго говориха. Преди месец и половина в 5 ч сутринта от моста скача 26-годишен мъж, родом от Смолян. Приятелката му три дни се надява спасители да го открият жив.

 

"Здраво момче, завършил висше образование, работи, приятелката му и тя си има работа. Казал й: "Сега ще видиш колко бързо мога да сляза от моста. 20 часа плака тук, в районното, момичето, след като я бяхме разпитали. Не можеше да повярва. За нея беше изненада и голяма трагедия. Казал й, че се е отчаял от живота и не може да се реализира", разказва Иванов.

Той е районен инспектор - приема граждани. Занимава се най-често със самоуправства, хулиганство, телесни повреди. Все по-често хората го търсят, когато някой има да им връща пари. "Търсят ни за всичко, макар че полицията не може да отговаря за случаи по гражданскопроцесуалния кодекс. Но проверяваме всички сигнали и насочваме хората към първоинстанционния съд", казва Иванов.

 

Колегата му Деян Неделчев е командир на отделение за патрулно-постова дейност. Питам го трябва ли полицаите да спасяват самоубийци?

 

"Полицаят обичайно получава сигнал и тръгва. Не мисли за живота си. А и ние сме първите, които се оказват на мястото - няма значение дали става въпрос за битов скандал, дали някой си разхождал кучето до деца в парка или катастрофа. Сигналът от тел. 112 идва първо при нас."

Неделчев си спомня как преди два месеца тъкмо е на вратата, защото смяната му свършва. В 17,28 ч идва сигнал за тежка катастрофа до бункера на "Джанавара". Той се качва на мотора и пристига на произшествието първи преди патрулните коли.

 

Заварва страшна картина - автомобил и джип са се сблъскали челно. Хората в тях са смазани до неузнаваемост. 14-годишна пътничка е изхвърчала през стъклото на джипа и виси само на колан. От някаква огнеупорна плоча, прелетяла при удара, лицето й е раздрано. Полицаят я придържа и с ножа си разрязва колана, за да я освободи. Момичето е с два счупени крака, ръка и таз. Няколко автомобила спират, за да помагат, и успяват бързо да натоварят две пострадали деца и тежко ранен шофьор към болницата. Сега всички се възстановяват. А пострадалото момиче едва ли знае кой я е спасил.

 

Двамата полицаи не коментират много благодарносттана хората или нейното отсъствие. Йордан се радва на своите близнаци на година и половина и батко им - на 3 г. А Деян е горд със своя 2-годишен внук, който мечтае да стане пожарникар като татко си.