Подмладяват националния по футзал за евроквалификациите

Треньорите Венко Иванов и Иво Николов остават начело на „А” отбора още 3 години

Националният отбор на България по футзал ще е домакин на предварителния квалификационен кръг за Евро 2014. Съперници на "лъвовете" са Гърция, Армения и Уелс, а турнирът ще се проведе от 22-ри до 27-ми януари.

От БФС са искали квалификационният кръг да се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна, но се оказало, че зала „Конгресна” не отговаря на изискванията от УЕФА. До скоро се е допускали варианти в размера на терена, но сега той трябва де фиксиран - 20/40 метра. По този начин ДКС – Варна не може да получи лиценз. Така срещите ще се играят в Благоевград.

Само победителят в групата продължава към следващата фаза от пресявките, която пък ще бъде от 27-ми до 30-ти март.  Отсега е ясно, че ако българите спечелят квалификацията в Благоевград, те ще пътуват до Сърбия за идния кръг. Там ги очакват домакините, Полша и Португалия.

Като подготовка за с домакинство националите по футзал ще изиграят две контроли с Румъния на 12-ти и 13-ти януари в Габрово.

Разбра се още, че двамата наставници на националния отбор Венко Иванов и Иво Николов ще бъдат останат на своите постове за още 3 години.

На общо събрание на комисията по футзал е взето решение да не се праща повиквателна на Бойчо и Благовест Мареви, както и на Георги Герасимов. Причината е, че и тримата са поискали от БФС по 1000 евро възнаграждение за участието си за националния отбор. „Всички футболисти, които получат повиквателни за „А” отбора за България по футзал, ще получат възнаграждения според наредбата на БФС. За всеки играч трябва да е чест да носи националната фланелка. По никакъв начин не може да приемаме условията поставени от двамата братя и Герасимов. Ако един футболист трябва да се мотивира с пари, по-добре да не участва в квалификациите, той няма с какво да помогне. Нито един играч, от всички видове аматьорски национални гарнитури, не си е позволил да поставя такива условия”, коментира председателят на комисията по футзал към БФС Красен Кралев.

Относно съперниците ни в квалификациите Кралев сподели – „Групата е тежка, но не и непреодолима. Армения, Гърция и България са с реални шансове за класиране в следващата фаза на турнира.”

Стана ясно още, че спортно-техническият щаб на националния тим ще подмладяват отбра, тъй като по-голямата част от титулярите в отбора до този момент вече са прекратили състезателна дейност.