Варна - студентски град

Мисия Варна

15-12-2012, 12:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

или как университетите в града обявиха: Един за всички, всички за един

Обща реклама, общи действия за работа в училищата, общо участие на борси и представяния, общи действия за благото на студентите. Около тази обща кауза се обединиха варненските висши учебни заведения. Идеята беше на доц. д-р Медиха Хамза, общински съветник и преподавател в Техническия университет. Първата стъпка беше среща между съветниците от комисията Наука и образование в местния парламент, зам.-кмета по образование Калина Постефанова и заместник-ректори от петте висши учебни заведения във Варна. „Децата, които завършват средното си образование в града, намаляват. Идеята ни е да задържим варненските ученици и „да откраднем“ деца от други населени места“, заяви доц. Хамза. 

"Демографската ситуация е такава, че сме се преврнали в раптори да привличаме качествени млади хора. Каквото и да си говорим - най-добрите заминавата навън. Ние сме отворили кажи-речи във всеки град "магазинче с илюзии", за да обясняваме предимствата на морското висше образование", обясни ситуацията капитан І ранг доц. д-р Калин Калинов, зам.-началник по учебната и научната част на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Още по-краен беше проф. Павел Павлов, заместник-ректор по научно-изследователската дейност във Варненския свободен университет. „Трябва да работим за минимизиране на чуждестранните апетити към българските деца. Ние колкото и да привличаме студенти, каймака ни го взимат. Особено сложно става сега, когато във Варна имат желание да се позиционират чужди вузове", заяви професорът, който е баща на строителния министър Лиляна Павлова. Според него документи за акредитация е подал френски университет, избрал Варна за своя български филиал.

"Не е лошо, че наши деца отиват да учат в чужди университети. Важното е техни деца да започнат да идват тук", заяи проф. Анелия Клисарова, доскоро ректор на Медицинския университет.

Не една и две ценни идеи се чуха на срещата. Състезания в различни дисциплини, като класиралите се на първите 3 места ще получават стипендии за безплатно следване, предлагат от Морско училище. Там ще организират и скаутски лагери с гребане, плуване и ветроходство, за да зарибяват децата от най-ранна възраст.

Според зам.-кметът по образованието Калинка Попстефанова решение са и летните университети, които висшите училища в Европа организират за децата от средното образование. През учебната година пък университетите могат да канят в своите лаборатории цели класове и така да компенсират липсата на кабинети по природните науки в училищата, което е една от основните причини за липсата на професионална ориентация сред децата.

Варна да се превърне в младежки град е общата цел на друга част от идеите. "Да се създаде една типично студентска атмосфера в града - с фестивали, концерти, младежки прояви, спортни състезания“, предложи зам.-ректорът на Икономическия университет Виолета Димитрова. Добър пример в тази посока е първият ТУ рок фест, който през октомрри събра няколко хиляди млади хора в кампуса на Техническия университет.

Общи усилия с помощта на общината за организация на живота на студентите във Варна - помощ за намиране на квартири, на почасова заетост или на работа през лятото, бяха сред другите идеи.

Общата реклама на Варна като студентски град и задружното участие на варненските вузове с общ щанд на изложения за висше образование в цялата страна, бяха сред най-приветстваните идеи.