Преминаваме през най-мощния метеорен поток

Новините

14-12-2012, 09:30

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Гледката тази нощ ще е уникална

Необикновено астрономично явление може да бъде наблюдавано тази вечер. Звездният дъжд започна през нощта на 13-ти срещу 14-ти декември, но пиковата си точка ще достигне в петък срещу събота (14-ти срещу 15-ти декември) и ще се превърне в най-зрелищната гледка на изминалата година. 

Тази нощ ще можем да наблюдаваме до 120 падащи звезди в час. Земята преминава през метеорния поток на Геминидите - явление, което може да се види с просто око. Нощното небе често ни прави свидетели на невероятни гледки, но тази ще е уникална. Геминидите са отломка от странен скалист астероид на име Фаетон. Геминидите са най-масивният метеорен пояс, през който планетата ни преминава всяка година. Общото тегло на частиците му надвишава с 5 до 500 пъти теглото на всички останали, през които Земята преминава всяка година.

Най-доброто време за наблюдение ще бъде от тъмни места на 14-ти срещу 15-ти декември преди зазоряване, когато Луната ще се спуска на запад, а съзвездието Близнаци ще е високо. Именно на него са наречени Геминидите, чийто радиант е в тази област на небосвода.