Кога настъпва старостта за най-важните ни органи?

Новините

13-12-2012, 06:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Как влияем на ритъма на стареене на мозъка и сърцето си

Няма спор, че най-жизненоважните органи, това са сърцето и мозъкът. Но с какви темпове остаряват те? Оказва се, че с много по-бързи, отколкото доскоро се е смятало,пише Az-jenata.
Външният вид може да „казва“, че сте на 40, а медицинските изследвания да покажат, че не сте се грижили достатъчно за здравето на сърцето и мозъка си. В резултат на мащабно изследване, направено на група от 7000 човека в продължение на 10 години, се оказва че спадът в работата на тези два органа настъпва не на 60 годишна възраст (както се е смятало доскоро), а много по-рано, на 40!
Как се диагностицира това? Най-вече чрез установено намаляване на способността на индивида да помни и разсъждава. През тези десет години на три пъти са изпитани уменията на участниците в експеримента да възприемат. Оценява се, по-точно казано, тяхното ниво на речников запас, способност да слушат и асимилират информация.
Експертите по невропсихология казват, че това са етапи, нормални за стареенето. Но ако симптомите се появят в по-ранна възраст, причините за това са 50% в начина ни на живот и 50% в генетичното ни наследство.
Стил на живот, в който няма движение, правилно хранене, положителни емоции, а напротив – употреба на алкохол, дрога, или антидепресанти, оказва лош ефект върху умствените ни способности и устойчивостта на сърдечния орган. Тези слабости, както и всички негативни усещания като завист, яд, ревност, водят до неврологични болести в десетки разновидности, но под едно общо наименование „дегенеративни“. Те са свързани с увреждане и загуба на нервни клетки.
Голямото безпокойство зад всичко това е, че клетките, които формират нервната система са невъзобновяеми.
Съществува ли начин да подмладим мозъка и сърцето си? Специалистите смятат че „да“. Продължителността на живота непрекъснато се увеличава, а с това и периодът в който хората са активни и работят. Информацията за полезния начин на хранене е общодостъпна. Трябва да се храним балансирано, като намалим прекалено мазните храни. Еднакво важна е също двигателната активност. Да не забравяме и активността на мозъка и сърцето.
Не спирайте да четете книги и да се обръщате с лице към приятните фактори във вашия живот, за да останат негативните емоции и стреса зад гърба ви!