Дервиши "събличат" душите си точно в 7 в 7 града едновременно

Варна Лайф

12-12-2012, 14:11

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дервиши ''събличат'' душите си в Пловдив и още 6 града едновременно

Режисьорът на документалния филм ''Дервишите – мистиците на Изтока'' в специално интервю за Plovdivutre.bg

Тайни сбирки, въртящи се дервиши, изповеди на съвременни софи-учители и приказно красивата Наталия Гуркова са запечатани в най-новия документален филм на режисьора Стилиян Иванов и продуцентска къща Додофилм ''Дервишите – мистиците на Изтока''. На 17 декември точно в 19 часа градовете Пловдив, София, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Благоевград ще се потопят в живота и поезията на персийския поет Руми, живял през 13-ти век. Той е създал философия, която и до днес разнася славата на източната езотерична традиция по целия свят. С лентата ще се разходите из Турция, Индия, Египет, Великобритания, Русия и България. Представянето на филма у нас е под патронажажа на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа. Създаден е със съдействието на Министерството на културата и туризма на Република Турция. Участието на ''Мис България'' Наталия Гуркова в документалната лента не е само, за да прикове вниманието на любителите на женската красота. Една от най-привлекателните ни сънароднички обича потапянето в духовните учения, мистиката, вярата и божественото. Филмът е любопитен и с това, че показва рисунки върху пясък като анимация, а авторът й Адриан Генчовски се превъплъщава в ролята на Руми. Защо премиерата за мистиците на Изтока ще е точно в 7 часа едновременно в 7 града разкри за Plovdivutre.bg самият режисьор на филма Стилиян Иванов.

Предполагам не е случайно, че си избрал филмът да се излъчи в 7 града, в 7 часа и точно на 17 декември?
Преди 8 века, на 17 декември, Руми (наричан още Мевляна) - вдъхновителят на братството на въртящите се дервиши, си отива от видимия свят. Часове преди това заръчва на близките си да не тъгуват, а да празнуват, защото предстои сватбата му с Възлюбения, сватбата му с Вечността. От тогава до днес, явно и тайно, последователите на Мевляна отбелязват този ден като символ на вярата им в безсмъртието на човешката душа и прераждането й от живот в живот. Празнуват хората на духа, за които този живот е само една брънка от безкрайния низ на веригата от прераждания.
А колкото до числото 7... Това е “специално” число за предхождащите суфизма философски учения: орфизъм, питагорейство...
Как екипът ти се добра до съвременните суфи-учители? Разкажи за тях – как живеят, с какво са по-различни от нас?
По-различни от нас са с това, че приемат с благодарност всичко, което се случва в живота им, знаейки че е за тяхно добро. Никого и нищо не осъждат. Неподхождат към света с предубеждения. Нямат предразсъдъци.
А срещата ни със суфите е подготвяна от Съдбата през последните няколко години, защото пътувайки в Индия, Сирия, Египет и други страни, волно или не, събирахме впечатления от различни духовни учения.
Колко са суфитата, които показвате във филма?
Освен десетките въртящи се дервиши от Коня, от Кападокия, от Истанбул и от Иран, особено полезни са напътствията дадени ни от суфи-учителите: Джелалеттин от гр. Коня, Назми Гюл от гр. Истанбул и лидерът на ордена на въртящите се дервиши – г-жа Есен Челеби.
Ако в ежедневието може да приложим нещо от философското учение, което да ни помага, какво е то?
Убеждението, че животът е безкрайно справедлив, защото всичко, което ни се случва е пряко следствие на нашето действие или бездействие. Да не съдим себе си и другите. Да благодарим, приемайки радостите и трудностите като уроци.
Как се е появил техният начин на медитация, наподобяващ танц?
Така нареченият “танц” (сема) е всъщност болката на Руми по отнетата му Любов. Сема е спасението на влюбения от полудяването, след като е загубил това, което най-много обича. В наши дни сема е спасението на всеки, който я практикува от лудостта на егото си и натиска на заобикалящия го свят.
Дервишите вярват, че животът е справедлив. Не смяташ ли, че за съвременния човек това звучи абсурдно?
О, не! Съвременният човек е прекалено разглезен, мързелив и привикнал към физическите удобства, което прояжда духа му. За по-голямата част от хората смисълът на този живот е да се наядат, да се напият... и ако имат тези три неща ;-) мислят, че са щастливи. Потребяват като луди сякаш идва края на света. Изнасилват природата. Търпят управлението на корумпирани и алчни политици. Протестират под сурдинка. Приемат чуждото нещастие като мерило за собственото си щастие...
Цяло чудо е, че човечеството все още владее Земята. Това е най-яркото доказателство, че има Бог и че той е безкрайно търпелив! Това е доказателство и за факта, че най-големите премеждия, които сме претърпяли, са нищо в сравнение с вреди, които нанасяме на по-слабите от нас.
Правиш паралел между вярванията на дервишите, Бялото братство, богомилите и орфизма дори? Какво е общото между различните духовни учения?
Вярата в прераждането на душата с цел да се учи и усъвършенства.
Вярно ли е, че филмът е сниман над две години? Защо отдели толкова време?
Филм като този може да се подготвя, снима и монтира 20 години и повече, но все пак реших да представя нещата до тук. Може и да има продължение. Кой знае?!