Крадец на магистрален водопровод остава зад решетките

Крими

11-12-2012, 15:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разкриха кражба на водопроводни тръби за над 70 бона

Радко Ганчев от Силистра, разследван за демонтирането на тръби от магистралния водонапорен тръбопровод ще продължи да пребивава в ареста

Разследван за крупна кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод  ще остане ареста. Радко Ганчев от Силистра, разследван за демонтирането на тръби от магистралния водонапорен тръбопровод от терасата на река Дунав до района на Добрич, ще продължи да пребивава в ареста. Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което е оставена без уважение молбата на Ганчев за изменение в по-лека на мярката за неотклонение. 

Радко Ганчев и Стефан Кънев от София са в добричкия арест от края на септември тази година. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство за изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км, на територията на две области – Силистра и Добрич. Наказанието за кражба в особено големи размери е "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото.

Щетата е определена като крупна по размер и оценена първоначално на повече от 70 500 лева. Обвинението настоява че, обект на посегателството е уникален за страната и стратегическо за района на Южна Добруджа съоръжение – магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич.

Адвокатът на Ганчев припомни, че обвиняемият чрез своята фирма "Медведев СС" ЕООД на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма "Агроводинвест" ЕАД за строително монтажни работи. Защитата е категорична, че водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване. 'Агроводинвест" е създадена именно, за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. Двамата обвиняеми многократно от началото на разследването са викани на разпит и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми и задържани в ареста. Ганчев е дал подробни обяснения в хода на разследването и е взел участие при огледа на водопроводното съоръжение и следствения експеримент.

За да потвърди постоянния арест на Ганчев втората съдебна инстанция се съобрази  с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда. Продължава да е актуален и обоснованият извод, че Ганчев е съпричастен към престъпната дейност, за която се разследва. Определението на Апелативния съд във Варна, с които бе потвърден ареста на Радко Ганчев е окончателно.