Шестима български лекари ще специализират в „Шеба", Тел Ашомер

Обучението и стажът ще са напълно заплатени чрез стипендията SHI

Шестима млади български лекари от областите на неонатологията, анестезиологията и патологията ще имат възможността две години да специализират в престижните университетски болници „Шеба”, Тел Ашомер в Израел.

Специализациите ще станат възможни благодарение на стипендиантската програма SHI, която цели да подпомогне един от най-важните сектори в България.

Програмата SHI e дългосрочна инициатива, която трябва да продължи поне в четири последователни години. Тя е подкрепена от българското Министерство на здравеопазването. Подборът на шестимата лекари, които ще специализират в болници „Шеба”-Тел Ашомер, ще стане след конкурс по документи и събеседване с жури, съставено от едни от най-добрите лекари и преподаватели по медицина в България и Израел. Срокът за кандидатстване е до 15 януари 2013 г.

„Обучението и стажът ще са напълно заплатени чрез стипендията SHI и ще позволят на младите български лекари-специализанти да натрупат опит и да усвоят неизползвани досега в България методи за провеждане на лечение. Особено важно за нас е, че стажът в болници „Шеба” ще бъде признат от Министерство на здравеопазването като част от задължителната специализация на младите лекари”, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на програма SHI. Тя подчерта важността на трите специалности от стипендиантската програма – неонатология, анестезиология и патология, тъй като броят на специалистите в тези области в България намалява.

Всичко за възможностите на програмата четете в интервюто с проф. Красимир Методиев