40% от младите у нас са нищоправци

Новините

09-12-2012, 08:10

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Над 40 на сто от хората до 25 години нито учат, нито работят

Над 40% от младите хора до 25 години в България са неангажирани. Те нито работят, нито учат. Това съобщи пред БНР заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. "Проблемът в България е, че ние сме между първите страни по младежка безработица в ЕС, включително спрямо страни, които от години са в големи проблеми като Гърция, Испания, Италия", посочи Бранков.

Причините са в структурата на икономиката и заетостта, тежките регулационни режими, липсата на крупна инфраструктура и инвестиционни проекти, които да поемат тази безработица, не само сред младите, а и на пазара на труда. Бранков посочи, че българското трудово законодателство е неефективно.

Ние сме може би най-назад в ЕС по брой на срочни трудови договори, на договори с частично работно време. Трудовото законодателство създава пречки за ангажиране на специфични хора от пазара на труда, каквито са младежите, майките, възрастните хора и т.н.,коментира той. Той припомни, че се подписа споразумение за младежката заетост, което цели създаване на около 11 000 работни места.