Пореден опит: Подписки за отмяна на забраната за пушене

Новините

08-12-2012, 11:16

Снимка:

Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От понеделник двете подписки във Варна ще бъдат в заведение на бул. "Цар Освободител" 23

Поредната гражданска инициатива за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене на закритите обществени места стартира в понеделник. Вече са готови две подписки - за граждани и за собственици на заведения. За сега е ясно, че подкрепящите исканията могат да поставят подпис върху документите в бар на бул. "Цар Освободител" 23. Подпиши и стани доброволец е призивът.
В подписката за гражданите пише, че настояването е за въвеждане на разумни граници на забраната, без тя да поставя в неравностойно положение определени групи от обществото на база техен личен избор.  Иска се регламентиране на възможност за обособяване на заведения или части от заведения, достъпни за пушачи, при стриктно спазване на изискванията за климатизация, въвеждане на стимули за доброволно приемане на забраната за тютюнопушене. Не на последно място е искането за стартиране на публично-частно партньорство за кампании за вредата от тютюнопушене.
В подписката за собственици на заведения за пореден път се посочва, че не разбират защо държавата с лека ръка гледа как да губят инвестициите си, персонала, правото на труд. 70% от клиентите свързват консумацията на нашия продукт с тяхната зависимост към иначе свободно и законно продаващите се тютюневи изделия. Поставяйки ги в негостоприемна позиция да има забраним, те отвръщт с непосещаемост на обектите, твърдят от бранша.
"Знаете, че този безмислен, вреден и фашистки по своята същност закон, направи само едно добро нещо - доведе до безпрецедентното обединение на нашия бранш, който сам по себе си има огромни проблеми при комуникацията помежду си. Заедно, един до друг сме браншовите организации от цялата страна, Сдружение "Свободен избор" (група на големите нощни заведения) и ние - най-малките, най-неорганизирани собственици на заведения от цялата страна, обединени в групата Сдружение на заведенията в България. Нещо повече, обединението не се случи само в бранша. Най-голямото богатство на нашата група е обединението на хора, които сме тук в качеството си на граждани и демократи. Всеки един от нас има един или няколко мотива да се противопостави на този закон", пишат във Фейсбук желащите да се промени закона за здравето.