Децата от помощното училище нямат шанс в масовите школа

Мисия Варна

07-12-2012, 15:39

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Ивелина Вълчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затварят помощното училище във Варна

Деца гладуват в помощно училище

"Нашите деца нямат място там", категорични са майките

Децата от помощното училище "Братя Миладинови" във Варна нямат никакъв шанс да успеят да научат нещо в масовите школа. За два месеца възпитаниците на "Братя Миладинови" са научили повече отколкото за три години в масово. Това разказаха майки на децата с умствени увреждания от помощното училище, които са преминали през мъчителната ситуация отрoчетата им да бъдат поставени при равни условия със здрави ученици.

"Нашите деца нямат място там", категорични са майките. Една от тях Силвия Церова - майка на  Теодор, който е бил в масово школо разказва за патилата си. Когато помолила да остане по време на уроците в общото школо получила красноречив отказ. "Казах, че ще стоя пред вратата на класната стая, просто да съм там, защото Теодор е с епилепсия, аутизъм и е хиперактивен. Има опасност да скочи през прозореца. Молбата ми обаче срещна категоричен отказ", обясни жената. "Не мога да стана асистент, не мога и да си позволя такъв, как да оставя момчето си в масово училище?", пита тя. Децата от помощното могат да стоят най-много 30 минути на едно място и то при индивидуално внимание за всяко едно и дейности, съобразени със състоянието му. В училищата часовете са по 45 минути и няма кой да им обръща специално внимание. "Учителите в масовото не знаят как да работят с деца с проблеми. Казват ми, че малкият е разхвърлял тетрадките по земята, госпожата му направила забележка, но той пак го направил. Към нашите деца трябва специален подход, който тези учители нямат", разказва още Силвия. 

"Децата ни научиха пътя към "Братя Миладинови" и сами ни водят натам. Там ги посрещат всеки ден с усмивка и прегръдка, те усещат обичта. Обич имаше и в масовите училища, но някак престорена и неискрена", разказва Деница Симеонова майка на 7-годишния Иван. "В "Братя Миладинови" се социализират, не се нападат взаимно, учат се на много неща. Ако не беше така синът ми нямаше да посещава училище", категорична е майката.

Родителите споделят и други неволи. Силвия Церова разказа как са объркали диагнозата на Теодор й и са му дали лекарства, които вместо да го успокоят го възбудили още повече. Жената тръгнала да прави  ЕЕГ на момченцето в Терапията, но упойката не го хванала. Лекарите я препратили на 14 етаж на лечебното заведение. Наложило се от 3 до 14 етаж майката да носи детето си на ръце. Там обаче посъветвали жената да отиде в частен кабинет.

Майките молят за повече толерантност от страна на медицинските служители, както и за разбиране. Всички обаче са категорични, че децата им няма да имат шанс за нормален живот и развитие в масово училище. Ако затворят "Братя Миладинов", изчезва надеждата за живот на децата, споделят те.