Минаваме на нощен режим, дневните кръчми - обречени!

Новините

05-12-2012, 13:00

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ако бъде премахната забраната за пушене в закрити заведения след 22 часа, ще има тотален отлив от дневните заведения и пренасочване на клиентите към нощните.

Тази забрана конфронтира нацията. Това споделят в свое обръщение Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружение на заведенията в България и "Свободен избор".
Преди ден стана ясно, че зад предлаганата поправка на здравния закон са се обединили представители на всички политически сили и след Нова година пушенето може да стане възможно след 22 часа в заведения и барове.
"Апелирахме за либерализация на действащия закон и приемане на нов, който да възстанови състоянието преди тоталната забрана. Подробно сме изложили състоянието в нашият бранш и колапсът в който той се намира. С евентуално приемане на подобна промяна и разрешаването да се пуши след 22 часа, де факто ще се лишат от помощ и подкрепа най-малките и най-застрашените от фалит заведения в цялата страна. Тази промяна не кореспондира и с нуждите на нашите клиенти, които продължават да отказват да посещават заведения, в които не се пуши. Съществуването на стотици фирми от сектора, най-вече микро и малки, е поставено на карта. Хиляди хора вече губят работните си места и прехраната на семействата си. Разрешаване на тютюнопушенето сле 22 часа окончателно ще унищожи тези заведения", споделят браншовиците.
Притеснително за тях се оказва и твърдението, че в Народното събрание е внесено предложение за изменение и допълнение на Закона за здравето, според което ще се допуска тютюнопушене в обособени помещения в заведения за хранене и развлечения, но собствениците на такива заведения трябва да плащат годишна такса съгласно Закона за местните данъци и такси. Браншът категорично се противопоставя на намерението да бъдат обложени с допълнителен данък. Считат, че това намерение граничи с рекет. Опасението им е, че размерът на тази такса ежегодно може да бъде променян и да бъде използвана като инструмент за осъществяване на нелоялна конкуренция. 
"Продължаваме да се надяваме да бъдем чути. Оставаме в очакване за спешна помощ от страна на парламента и правителството. Декларираме, че ние собствениците на заведения в България по никакъв начин не защитаваме употребата на тютюн, не отправяме политически искания за промяна в политическото статукво. Нашите искания са чисто икономически. Касаят направените от нас инвестиции, разходи, взетите кредити и невъзможността де факто да извършваме стопанска дейност", обобщават в апела си браншовиците.