Призрачният курорт

Варна Лайф

05-12-2012, 08:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Луксозен туристически комплекс в Кипър стои празен след нападение на турската армия през 1974 г.

В Кипър има едно чудесно кътче - Вароша, по-точно имало е. 

През 70-те години това място е най-известното и най-привлекателното в Средиземно море.

На пясъчните плажове се събират знаменитости като Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън и Бриджит Бардо.

Броят на населението се увеличава и достига 39 хиляди души, но в края на 1974 година турска войска атакува града и от тогава той се превръща в забравения град.
Цялата територия на курорта е заградена и всички жители го напускат. Днес бившият курорт на милионерите пустее, изолиран от мирния живот, охраняван от турски войници и едва ли скоро тук нещо ще се промени.

В продължение на векове остров Кипър е бил предмет на постоянни спорове между Гърция и Турция. До 1974 година гръцките и турските кипърци живееха заедно без каквито и да е инциденти. Но през август 1974 година турски военни със сила вземат властта във Вароша.

Туристи и жители на града, страхувайки се за живота си, изоставяйки всичко в домовете си, бягат надалеч. Някои от сградите са пострадали от бомбардировките на турските ВВС. Веднага след разчистването на района турците ограждат цялата територия и до днес никой не може да стъпи на тези райски плажове.

Ако влезете в някой дом, ще намерите шкафове пълни с дрехи, в хладилниците - вмирисана храна от 1974 година и дори автосалони, в които може да видите някои от модерните за онова време автомобили. Десетки хотели по протежението на бреговата линия пустеят, с изпочупени стъкла, напълно оборудвани стаи, в гаражите - безброй автомобили, покрити с прах. Все така над хоризонта стърчи строителен кран, изгубил надежда, че строящият се хотел ще бъде някога завършен.

Но защо след толкова години този район е все още блокиран и охраняван от турски войници? Мнозина предполагат, че Турция държи Вароша като разменна монета в бъдещите преговори с Гърция.

Всички тези снимки бяха направени от много смели хора, които с риск за живота си са преминали през огражденията. Турските военни имат право да стрелят по всеки, който се озове на територията на Вароша.

Най-печално е това, че градът не подлежи на ремонт. Експерти твърдят, че почти 40-годишното въздействие на природата е свършило своята работа. По-голямата част от разрушенията са непоправими. Мнението на инженерите е, че градът трябва напълно да бъде съборен и на негово място да се построи нов град. Пътищата са в много лошо състояние, инфраструктурата и комуникациите - също са напълно негодни.

Разменната монета на Турция може да се превърне в грош, който и даром никой няма да вземе.

 

Материалът и снимките са от руската блогосфера, публикувани в сайта fishki.net.