Фенове на Черно море ринат сняг преди мача с Левски

Два дни след като моряците отстраняват „сините“ за купата, е сменен шефът на съдиите Димо Момиров

Утре от 15,45 ч. на стадион "Георги Аспарухов" в София, в първа среща от 1/8-финалите на турнира за Купата на България, ще излязат тимовете на Черно море и Левски. През новия век двата отбора се изправиха два пъти един срещу друг в турнира, като и двата пъти моряците елиминираха своя съперник. Тогава обаче сблъсъците се решаваха в една среща, като мачовете бяха във Варна. Първо през 2006 г. варненци побеждават с 3:2 на собствения си стадион "Тича", а три години по-късно печелят с 4:1 отново във Варна. 

На 13 декември 2009 г. Черно море и Левски се срещат на 1/8-финалите от турнира за Купата на България. При много тежки условия за игра, варненци разбиват съперника си с 4:1. Любопитното е, че 10 минути преди началото на срещата все още не е било ясно дали мач ще има, като по-скоро очакванията са били той да бъде отложен. Делегатът на двубоя е бил на косъм да го отмени заради ниските температури и падналия сняг в морската столица. До последно служители на стадион „Тича“ пък са чистили терена от снега, като в почистването дори са се включили и фенове на Черно море. Буквално броени минути преди да започне срещата ултрасите са ринели сняг, само и само мач да има, като сякаш са предчувстали успеха в тази среща. При така стеклите се обстоятелства футболистите на Левски може би малко са подценили двубоя с моряците, които обаче не пропуснаха да ги накажат и да влязат в историята с най-голямата победа над „сините“.

Начело на Черно море тогава бе младият Велизар Попов, а функциите на старши треньор на „сините“ пък изпълняваше Георги Иванов – Гонзо. Гонзо използваше лиценза на Тони Здравков - Сухия, след като броени дни преди това от „Герена“ си тръгна сърбинът Радко Достанич.

Близо 80 минути пък Левски играха с човек по-малко, след като още в началото червен картон за грубо нарушение срещу Герасим Заков получи мароканския бранител Юсеф Рабех. На два пъти за успеха на Черно море се разписа Георги Илиев, а по веднъж точни бяха Даниел Георгиев и Танко Дяков. Почетният гол за гостите бе дело на Живко Миланов.

Два дни след като Черно море отстрани Левски бе сменен и тогавашният шеф на съдийската комисия Димо Момиров. Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че причината е липсата на доверие на родните рефери.

"Вместо всички спокойно да си празнуваме празниците, съдиите направиха много фатални грешки в мачовете от последния кръг. В момента няма доверие в реферите, въпреки че бяха направени доста добри неща. Решението е абсолютно нормално, времето ще покаже дали е добро", коментира тогава Михайлов.