Нагли роми режат гуми, крадат и бият

Животът

01-12-2012, 11:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Апашите избират по-затънтените места, за да няма очевидци

Мургави братя отново започнаха да въртят старите номера с пукането на гуми на коли. Всеки може да стане лесна плячка на крадците.  Апашите избират по-затънтените места, за да няма очевидци, или пък големите паркинги пред хипермаркетите, където липсват камери. За възродилата се схема сигнализира в интернет пространството пострадал.  Само преди ден той оставил колата си пред хипермаркет и при връщането си видял, че гумата е разрязана с нож. Когато започнал да я сменя, към него се приближил лек автомобил с роми, които му предложили компресор.
„Придвидливо бях заключил колата и служебната ми чанта с документи и никаква ликвидна стойност - явен обект на посегателството, остана само мираж за дребните айдуци. Възможно е да са решили поне да завъртят малко амбулантна търговия с нещастната жертва, сиреч мен, докато вдигах колата с крик. Аз се разминах с 16,00 лв. разходи за ремонт на гумата и 1 час нерви. Заключвайте колите си и бъдете внимателни”, съветва чрез Фейсбук пострадалият. 
Номерът е следният  – докато колата ви е на паркинг, на бензиностанция  или пък сте излязъл от нея да си купите вестник, апашите минават деликатно около автомобила и разрязват някоя от гумите. Първо, разбира се, проверяват дали случайно не сте я забравили отворена, ако сте решили набързо да отскочите до репа или магазина. След спукването изчакват удобен момент, в който шофьора отключва колата и се мъчи да я вдигне с крика. Използват невниманието му и крадат бързо каквото могат от автомобила. Докато шофьора се усети, те вече са изчезнали. По-лошият вариант е, ако потърпевшия все пак ги види на време и опита да ги спре. Тогава може и да бъде набит, защото ромите се движат на тумби. Накрая освен без гуми може да остане без пари, документи и дори да изяде един бой. 
В интернет има много потърпевши, решили да споделят опита си. Някои истории са колкото трагични, толкова и комични. 
 „Последният път им ядох попарата, когато ми срязаха зимна гума на пунто-то. За щастие тогава, както и сега, се разминах с нови гуми само. Тъй като и друг път ми прилагаха този номер, се научих да си заключвам колата дори когато зареждам гориво. Лошото е, че не ги набарвам на място, за да пробват беретата, която клеясва заради лош късмет. Най-интересното: звъня на полицаите, но оттам ми казват, че това е нормално! Оглупях и побеснях! Отговарям му, че съжалявам за това, че съм прецакан с една гума и му губя времето, но според мен реагирам правилно. Отговорът е "ще пратим патрулка!". Минават близо 1 час и вече съм с новата гума и щастлив, че няма да закъснея много. Патрулка все още няма. Отивам в ШЕЛ-а, за да гледам записа на камерата. Ясно се вижда как още отвътре един  ме следи, гледайки какво имам в чантичката. В един момент звъни по телефона и изчезва”, разказва потърпевш. 
Друг пък оставял жена си да пази возилото – „Аз на бензиностанцията аларма не пускам, държа жената в колата - никой не смее да припари..... Бе изглежда много миролюбиво и хрисимо, но когато се разлюти, хич да не си около нея....да посегнат на колицата ми и на собствеността ни - пиши ги мъртви с изпити очи.....”.
Трети пък да намерили друго решение – „до шофьорската седалка слагаш метална тръба и по тъмно слизаш с нея”.