Евгени Леков: Тенорът трябва да е винаги влюбен

Варна Лайф

30-11-2012, 14:54

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Евгени Леков - едно от значимите имена на Варненската опера, на 2 декември навършва 80 години.

Музикално общество "Борис Христов" ще поздрави юбиляра в деня на неговия рожден ден от 16.00 ч. в зала "Пленарна" на Община Варна. На 10 декември и Държавна опера Варна ще отбележи творческото дълголетие на Евгени Леков със спектакъла на оперетата "Царицата на чардаша" от Имре Калман, в който колеги, приятели и зрители ще аплодират популярния тенор в ролята на Вайлерсхайм.
Самият Парашкев Хаджиев признава Леков за най-добрият теноров солист на своите произведения. В репертоара на певеца фигурират и партиите на Алфред ("Травиата" на Верди), Туриду ("Селска чест" на Маскани), Рудолф ("Бохеми" на Пучини), Дон Хозе ("Кармен" на Бизе), Ерик ("Летящият холандец" на Вагнер), Габриеле Адорно ("Симоне Боканегра" на Верди), Херман ("Дама Пика" на Чайковски), Самозванецът и Шуйски ("Борис Годунов" на Мусоргски) и др.
Изкуството на Евгени Леков е оценено високо и се посреща с интерес у нас и в чужбина. 
Солистът на Варненската опера притежава изключителна творческа работоспособност - достигал е 50 спектакъла на сезон. Често предизвиква възхищението на младите си колеги, че на тази достолепна възраст все още пее.  Рецептата на Леков за дълголетие съдържа, по неговите собствени думи, следните неща: "завещан от родителите ген; много мляко в младостта; никога студени напитки; само червено вино, при това в умерени количества; без цигари, но винаги с любов в сърцето. Тенорът винаги трябва да е влюбен, иначе няма да е истински тенор. На оперната сцена се излиза с любов, а най-голямата любов – тя, разбира се, е музиката!”