Кметът пак не дойде в съда по делото "Велчеви", оправда се с Бойко

Мисия Варна

30-11-2012, 00:00

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Съдът за трети път отлага заседание заради Кирил Йорданов

Варненският кмет Кирил Йорданов за трети път не се яви в Софийския градски съд, където трябваше да бъде разпитан като свидетел по делото срещу бившия образователен министър Владимир Атанасов, пише "Труд".

"Свидетелят не се явява, тъй като днес (на 29 ноември - б.а.) премиерът е на посещение във Варна, където ще се проведе среща, на която кметът е домакин", обяви съдия Христинка Колева.

Тя вече трето заседание безуспешно призовава Йорданов. Той трябваше да се яви в съда през юни, но тогава се оказа на почивка в чужбина. След това пропусна и заседанието през септември, тъй като паднал от мотор и си счупил ключицата.

Разпитът на Кирил Йорданов се иска, за да разясни подробности около сделката, за която Атанасов отговаря. Според прокуратурата като министър през 2002 г. той превишил правата си, като дал две общежития в Златни пясъци на фирма на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев. В замяна трябвало да се построи сграда за колеж, но вместо нея изникнал хотел.

Вчера ход на делото не бе даден не само заради отсъствието на кмета. Без позволението на състава в залата не се явили и двете съдебни заседателки. Едната била в командировка и казала на другата, че заради нея делото ще се отложи и няма смисъл да ходи. Съдия Колева ще поиска отстраняването им. Ако това стане, делото срещу Атанасов ще започне отначало.