Тубдиспансерът затъна

Мисия Варна

28-11-2012, 13:53

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тубдиспансерът лекува здравнонеосигурени и пращи от пациенти

Над половин милион лева задължения, неизплатени заплати, на студено и без храна - това представлява картинка в Тубдиспансера във Варна

Писмо до комисията по здравеопазване към местния парламент изпратиха от ръководството на болницата, за да запознаят съветниците с проблемите си. 

Заплати на персонала не са изплащани от юли месец. Минала е проверка от Инспекцията по труда, откъдето са посочили, че, за да не се стига до глоби, до края на годината възнагражденията трябва да се изплатят. Те са на стойност 245 хил. лв. За да не спрат тока и водата на болницата пък, трябват 25 хил. лв. Фирма "Залива", която осигурява храната на болните, също има да взема 99 хил. лв., но на този етап е поискала да й се издължат само 60 хиляди. На доставчиците пък болницата дължи над 280 хил. лв. 

Всичко това описа изпълняващият длъжността директор д-р Борян Иванов. По думите му, макар и болницата да успява да покрие част от заплатите под формата на аванси, положението е много стряскащо. 

"Всичко възможно ще направим да имате заплати и топло, за да продължи болницата да работи, но трябва да решим какво ще се случва с Тубдиспансера, защото общината няма от къде да вади такива пари, за да покрие задълженията", коментира шефката на комисията проф. Анелия Клисарова. Началникът на здравната дирекция в общината д-р Станка Маринчева пък наля още в масло в огъня, като обясни, че фирмата, която спечели поръчката за изграждане на пречиствателна станция на болницата, е взела авансово половината от парите за проекта, а не е направила нищо. След като се запознали с финансовото състояние на лечебното заведение, от общинската администрация посъветвали да се оперира с другата половина от средствата за пречиствателната, които все още не са платени. Тези пари обаче също се оказали похарчени за заплати от предишното ръководство.

"Тя работата си е направо за прокурор", коментира съветникът д-р Ивайло Бояджиев. В крайна сметка съветниците не взеха конкретно решение, а само посочиха, че следващата седмица ще се инициира среща с кмета, на която да се умува каква ще е съдбата на Тубдиспансера.