Строят тръбата на Златни с къртица

Мисия Варна

27-11-2012, 18:30

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Със същата технология може да се изгражда и канализация в градска среда, без да се режат улиците и да се затруднява трафика

Чисто нова за България технология ще бъде използвана при полагането на тръбата за дълбоководно заустване на Златни пясъци. Фирмата, спечелила реализацията на проекта - "Девня трейд - Струма имоти" най-вероятно ще се възползва от възможността да използва микротунелно прокопаване. При него има по-малко въздействие върху околната среда, по-малко разрушения върху съществуващата инфраструктура, а повредите върху тръбопроводи и кабелни канали са сведени до минимум.

Безизкопната технология е много подходяща за дълбоко полагане на тръби и освен това е независима от атмосферните условия. При нея строителство може да се извършва и през зимата. Това обясни шефката на българското представителство на фирмата, произвеждаща техника за микротунелно прокопаване - "Херенкнехт" Йорданка Паунова на презентация във Варна. 

Със същата технология може да се изгражда и канализация в градска среда. На принципа на къртицата се прокопава хоризонтално с оборудване, което се спуска в предварително направена вертикална шахта. В нея се пуска пилот с лазерно насочване, който трасира от точка "а" до точка "б", където също има шахта.  След него влиза разширител, който на краен етап бива избутван от самите тръби, които се полагат. Технологията освен за канализация, става и за строителство на тунели от стоманобетонни тръби с голям диаметър. 

Според нуждите  фирмата, която произвежда оборудването разполага с техника с различна големина и специфика. "Даваме оборудването под наем или го продаваме, като има опция после да си го откупим обратно", обясни Паунова. По думите й макар и самото оборудване да е скъпо, иновацията пести средства на строителите. 

С технологията "къртица" вече е правена канализация в София в кв. "Овча купел" на труден терен със скали в почвата, както и канализация от Софийския университет до Президентството. С микротунелинг се предвижда да се постоят още пречиствателните станции в Равда и на Албена.