Солидарност и ентусиазъм ще направят Варна европейска столица на културата

Мисия Варна

27-11-2012, 05:30

Снимка:

N/A

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европейска столица на културата? София, ти къде?

Сър Робърт Скот препоръчва силно гражданско участие

Идеята за солидарността, включваща гражданите, културните оператори, институциите и медиите, е в основата на успеха, за да бъде избрана Варна за европейска столица на културата. Тази теза разви Сър Робърт Скот по време на среща с кмета на морската столица Кирил Йорданов, председателят на Общински съвет Николай Апостолов, председатели на постоянни комисии при Общинския съвет - Варна, и представители на културните институти в града. Сър Робърт Скот е ръководил успешната кандидатура на Ливърпул за Европейска столица на културата през 2008 г. Той е журирал и избора на европейски град в инициативата през 2012 година. Успехът според него би дошъл, ако се заложи на участие на всички заинтересовани и на ентусиазма на целия град.

Мненията на правителството за избор на град за Европейска столица на културата, не е мнението на журито и не винаги точно столиците печелят, каза Сър Скот. По думите му влизайки в надпреварата, която Варна наистина може да спечели, трябва всички да са много сериозни, а  културата да бъде наистина приоритет и да бъде възприемана като икономически фактор за развитие. От собствения си опит, натрупан при подготовката на кандидатурата на Ливърпул за Европейска столица на културата, той обясни, че е много важно гражданското участие при изготвяне на програмата. Тя пък от своя страна трябва да има силно европейско измерение. Важно е и участието на частния сектор и научните среди, уточни той.

Според правилата екип от Варна трябва да отиде да представи кандидатурата пред журито, което след това ще посети града. Те ще се срещнат с екипа и за тях, според Сър Скот, е важно да усетят усилията и общия път. „Много голяма вреда за кандидатурата би била нанесена, ако високопоставен човек каже, че Варна няма да спечели и това е загуба на средства. За мен най-добрите кандидати за Европейска столица на културата през 2016 година са Марсилия и Сан Себастиян, които не бяха фаворити за държавите си. И в двата случая правителствата негодуваха от избора им, каза специалистът.

Сър Робърт Скот препоръча Варна да бъде превърната в целогодишено място за туризъм, тъй като има хубави, но в момента затворени хотели, да стане  привлекателна не само за хората, които търсят слънцето и морето. Той разказа за подготовката на кандидатурата на Ливърпул за Европейска столица на културата. По думите му тя е била изключително публична. Логото на кандидатурата е било разпространявано във всеки магазин, идеята се е промотирала от културните оператори. Обществеността също е взела своето участие. Футболният отбор на града е носел логото на кандидатурата, както и полицията и всички общински коли.

 Кметът Кирил Йорданов подчерта, че във връзка с разкриването на културното наследство и подобряването на инфраструктурата се работи активно по европейски програми. „Много ми се иска в края на кандидатурата да чуем, че ние сме шампионите,“ каза варненският градоначалник.