Сесия 13: Нови тролеи, по-скъпи таксита и студенти-отличници

Мисия Варна

26-11-2012, 09:50

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Пламен Градинаров поиска прекратяване на правомощията му като общински съветник

9:42 Започна тринадесетото заседание на Общинския съвет на Варна. Минути след неговото начало Кристиян Богоев от Общинската избирателна комисия обяви, че Пламен Градинаров от БСП е поискал правомощията му като общински съветник да бъдат прекратени. От ОИК са излезли със становище, че са налице основания за прекратяване на правомощията. Новият съветник на БСП, всъщност е добре познат като такъв от преднитя мандат. На мястото на Градинаров в градския парламент влезе Николай Джагаров. След като той се закле започна гласуването на дневния ред. 

9:55 Какво се случва със свлачището на Трифон Зарезан попита Аврам Тодоров от БСП. Въпросът бе отправен към кмета Кирил Йорданов, който е в залата. "Ясно ми е, че това е работа на държавата и тя е големия инвеститор, но различни министри и депутати подават разнопосочни сигнали", посочи Тодоров. Той обяви и че общината е пуснала обявление за обществена поръчка за изграждането на път край свлачището, а основния проблем не е решен. "Ще правим изолиран път без да сме решили проблема ли?", попита той. А после посъветва кмета да не отговаря веднага, а да се подготви преди да каже какво възнамерява да прави общината. 

След него Борислав Гуцанов попита какво ще се направи за премахването на пункт за вторични суровини на ул. "Мир", където се събират клошари и тормозят целия квартал. Костадин Костадинов пък поиска две коли, които са на аквариума да бъдат пускани в Морската градина, тъй като на служителите на аквариума се налагало да носят тежък инвентар на ръка. Така и така заповедта на кмета за влизане с коли в Морската не се спазвала, поне колите на аквариума да можели да влизат. 

10:05 "Общинската администрация концентрира гражданското недоволство. Пожелавам ви Общинския съвет да концентрира хорското задоволство", каза кметът Йорданов след като взе думата за да отговори на питанията. След това пак започна да рисува благоприятна картина на икономическата обстановка в града, като изчете статистиката за безработицата. 

РДНСК са излезли със становище да се възстановят правата на районните архитекти, които кметът отне преди години със заповед. Става дума за два района - "Одесос" и "Приморски", съобщи още Йорданов по повод разговорите, които водел със Строителната камара. Браншовата организация се оплаква от мудното административно обслужване, което пък спъва работата им и допълнително влошава икономическия климат в града. 

През февруари 2011 г. сме предупредени да не предприемаме никакво строителство в района на Трифон Зарезан, защото то няма да реши проблема, посочи Йорданов по повод питането на Аврам Тодоров. За пунката за вторични суровни стана ясно, че договор има до началото на 2013 г. След сигналите на гражданите, стопаните на пункта, които са получили разрешение от районната администрация са предупредени, че договорът им няма да бъде подновен. Влизането на колите на аквариума в Морската градина пък било функционално. Защо не, това са две коли, каза Йорданов. 

10:20 Общинския съвет да упълномощи своя представител - Ивайло Бояджиев да участва в Общото събрание на МБАЛ "Св. Анна" по повод смяната на борда на директорите в болницата започна да обсъжда градския парламент. Д-р Ивайло Митковски постави принципен въпрос, защо основния акционер в лечебното заведение - държавата не е обяснила мотивите за смяната на борда на директорите. "Каква е причина за промяна на борда и кое ще се променя", попита Митковски. Ние не знаем кого ще сменят и кой ще дойде на неговото място. Ние от общината не сме искали промяна, не съм чул и някой да е подал оставка, значи предложението идва от Министерството на здравеопазването, но не са ни уведомили. Това отново показва пълно пренебрежение на основния акционер към нас. Иначе им гласуваме безвъзмездни права за ползване", завърши Митковски.

Като пълна арогантност определи отношението на Здравното министерство към община Варна съветникът от БСП Борислав Гуцанов. "Само преди две сесии им гласувахме 64 декара безвъзмездно, а те дори не ни уведомяват. Подиграват ни се. Искат от общината тя да помага, а дори не знаем какво променят", разпени се той след което предложи, Общинския съвет да не упълномощава представителя на общината в Общото събрание на болницата за да се покаже, че държавата не може да има подобно отношение. Самият представител в Общото събрание д-р Ивайло Бояджиев се съгласи донякъде с позицията на Гуцанов и поиска  местните депутати да му посочат как конкретно да гласува на събранието. 

В крайна сметка съветниците одобриха Бояджиев да участва в общото събрание на Окръжна болница и да гласува както намери за добре с оглед защитаване на интересите на общината. Гуцанов пък нарече мнозинството, което одобри предложението машинки за гласуване. 

10:43 Съветниците гласуват решения за прекратяване на съсобственост и продажби от годишната програма за управление на имоти на община Варна, чрез търгове с явно наддаване. 

10:50  Община Варна предоставя за безвъзмездно ползване от 10 години офис от 45 кв.метра, на ул „Ген.Скобелев“ 8 на Международният черноморски клуб, гласуваха съветницитеТака клубът, в който членуват 30 пристанищни града от 8 черноморски държави, ще има вече свой постоянен секретариат във Варна и от тук ще се ръководи дейността му, а не както досега на ротационен принцип от държава в държава. 

11:05 Петима варненски студенти ще вземат годишна поименна награда от 1000 лева, реши Общинският съвет. Това са Вяра Драганова, 6-ти курс в Медицинския университет, Петър Николов - 4-ти курс, специалност „Финанси“ на Икономическия университет, и колежката 

му Виктория Станчева от 3-ти курс, Радко Стоянов – магистър от специалност „Електроника“ в Техническия университет, Йордан Михалев – специалност „Мода и мениджмънт в модата“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. 
11:20  Без дебати съветниците гласуваха по-висок таван на цените на таксиметровия превоз във Варна. До това се стигна след като от "Синдикат Авто" поискаха да бъде утвърдена цена от 2 лв. за километра дневна тарифа и 3 лв. нощна. Досега максималните цени можеха да бъдат съответно 1,5 лв. и 2 лв. Мотивът на таксиджиите е, че досегашните цени били смешни за чужденците по комплексите, а и не отговаряли на себестойността на услугата. 

Големите фирми, които возят в града не достигат и старите прагове, като в масовият случай карат на 79 ст, но нека да дадем възможност на тези, които искат да карат над себестойността да го правят без да нарушават наредбите, обясни при обсъждането на заседание на ПК "Транспорт" председателят на "Синдикат Авто" Димчо Иванов. Новите максимални цени ще влязат в сила от април.

11.25  За по-малко от минута съветниците одобриха и участието на Варна в проект за закупуване на нови тролеи с европари по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС). Проектът е общ с Бургас, Плевен и Стара Загора. Четирите града кандидатстват общо за 100 милиона лева. Те са разчетени за около 100 нови тролейбуса, които да бъдат разпределени според нуждите. Така се очаква Варна да получи минимум 30 нови тролея, 40 -  Плевен,  Бургас - 22, а Стара Загора - 8.

Сега "Градски транспорт" - Варна вози гражданите по 3-те действащи линии с жици с 26-годишни тролейбуси "Шкода". Повечето от тях ще бъдат подменени с новите, които са на цена около 450 000 евро и са напълно климатизирани. Разполагат с автономни двигатели с вътрешно горене, които дават възможност на машината да измине 10 км. без връзка с контактната мрежа. Освен екологичен тролейбусният транспорт е и изключително икономичен: себейстойността на билетчето с него е 48 стотинки при 1.40 лева за автобусите.

11:30 Новият общински съветник - проф. Джагаров, поиска да влезе в състава на 3 комисии, които му се полагат по правилник. Той си избра ПК "Наука и образование, "Финанси и бюджет" и "Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места”.

 

С това извънредното заседание на Общинския съвет приключи.