Протестиращи призовават: Национален бойкот на цигареното вето

От мястото на събитието репортери - пушач и непушач

Медиите трябва да са безпристрастни. Това го знаят всички. И репортерите - къде по-успешно, къде не, се стараят да бъдат такива. Отделна тема е дали това е на 100% възможно и какви са пречките пред тази съвършена обективност. По темата с тютюнопушенето обаче няма как да си безпристрастен. Или си пушач, който страда от забраните и дискриминацията на непушачите. Или си от щастливците, неизкушение от тютюна, които щедро заклеймяват всеки с цигара в ръка. И понеже става дума за зависимост, за истинска страст, дори болест, то няма как да очакваме обективност при отразяването на простеста срещу забраната на тютюнопушенето в България.

А и темата за и против цигарите раздели обществото ни както никоя друга досега. Затова Varnautre.bg изпрати пред Общината двама репортери - пушач и непушач. Ще имате възможност да прочетете репортажа и на двамата, който така ще бъде по-пълен както откъм факти, така и на емоции.

Репортер-пушач: Около 500 човека са наобиколили паметника до сградата на общината и с барабани и лозунги протестират срещу тоталната забрана за тютюнопушенето. Не повече от 10% от присъстващите са с цигара в ръка, което означава, че срещу дискриминационния закон протестират и непушачи. Хората на площада защитават правото си на работа, тъй като са убедени, че забраната за цигарите изпразва заведенията и ги обрича на безработица.

Репортер-непушач: Протестиращите пред общината са предимно млади хора, от чиито плакати ясно се вижда, че има групи от Добрич, Тутракан и Силистра. Лозунгите са свързани най-вече с искане за равни права на пушачи и непушачи, както и за отмяна на тоталното цигарено вето. Има и плакати с мотото на протеста "Бунтът на масите". Доста разпространен е и плакатът "Нека всеки сам да реши, колко да е здравословен животът му". Тромби, барабани и сирени огласят градинката около паметника. 

Репортер-пушач: На мястото на протеста е паркирана линейка, която обаче се оказа, че е тук не заради мерки за сигурност. В момента водачът на автомобилът, на който пише AMBULANCE използва звуковата му уредба, за да обяви целите на протеста. Той заяви, че в София днес срещу забраната са протестирали 3 000 души и допълни, че недоволството ще продължи докато тоталната забрана за национален бойкот. 

Репортер-непушач: От линейка паркирана на мястото на протеста бяха прочетени исканията на недоволните. Според протестиращите забраната размива границата между частна и обществена собственост. Не може държавата да казва на частник дали в заведението му да се пуши или не. "Не се ли напечелихте", опонира възрастен гражданин, който застана пред линейката и започна да репликира оратора. Не се поддавайте на провокации, призова някой от организаторите, а опониращият беше прогонен от площада. Протестиращите дори извикаха полиция за да го отстрани. 

Според колегата пушач "отстраненият" провокатор е показвал нецензурни жестове към събралото се множество и е бил помолен да напусне, за да не взривява обстановката. Забраната е насочена към унищожаване на средния бизнес с ресторанти и нощни заведения, защото тя по никакъв начин не помага срещу разпространението на тютюнопушенето в страната. Доказателство за това е сумата от 1,8 млн. лв., които държава продължава всеки месец да прибира от акцизи, както и факта че след въвеждането на забраната продажбите на цигари са нараснали с 8%. Според организаторите 68% от българите не одобряват новия закон. 

Протестиращите първоначално заявиха, че се разотиват и ако законът не падне, след 15 дни се събират отново за да му обявят бойкот, предаде колегата непушач. Въпреки тези изявления обаче множеството се изля върху автомобилното платно на бул. "Мария Луиза" и тръгна към Катедралата, което предизвиква големи задръствания. След като стигнаха до Каредралата протестиращите отнво издигнаха плакатите и повториха исканията си, след което се разотидоха.