Доктори лекуват по телепатия

Животът

22-11-2012, 05:33

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-интересното от вестник "Стандарт" на 22 ноември

Джипита от Варна мерят кръвно налягане, оценяват обективното състояние на пациенти, сърдечната им дейност, както и снемат анамнеза виртуално. Проверка на РЗОК показала, че в деня на дистанционния преглед при доктора пациентът не е стъпвал в кабинета му. Парадоксите – 11 на брой, са били  засечени по време на 47 тематични проверки на здравната каса на лични лекари за това как  провеждат профилактични и диспансерни прегледи на хоспитализирани пациенти.
Сред най-фрапиращите случаи е този на настанен за лечение в болница пациент, чиято съпруга е посетила личния му лекар за изписване на лекарствата по рецептурна книжка. Въпреки отсъствието на болния, личната лекарка  снела анамнезата му, оценила подробно състоянието на липсващия пациент, без да е видяла и очите му, и дори записала, че човекът има ритмична сърдечна дейност,  кръвното му е 135 на 85. Издаденият амбулаторен лист е подписан от съпругата на болния. Дистанционният преглед на този пациент е отчетен в РЗОК – Варна като консултативен, вместо да бъде отбелязано, че посещението е било от близки на болния с цел изписване на лекарства на хронично болен.
22-ма лични лекари са извършили  профилактични и диспансерни прегледи с дистанционното, докато пацентите са били  лекувани по същото време в болница. Докторите извършили нереалните прегледи ще връщат парите за тях на здравната каса.