Лекуват онкоболни във Варна със супертехника

Животът

21-11-2012, 16:32

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Златина Стефанова

Всичко от Автора

Модерният център по онкология трябва да отвори врати в Терапията във Варна през април

Първият за България апарат за томотерапия за онкоболни монтират в университетска болница "Св. Марина" във Варна. Апаратурата е най-модерната и ефективна методика за лъчелечение в световен мащаб. Това става възможно благодарение на спечелен проект от университетската болница  по ОП "Регионално развитие" за изграждане на онкологичен център за 18 млн. лв.

Вече е даден старта на проекта и търговете са завършени. Центърът трябва да отвори врати през април. Освен апарата за томотерапия, ще заработят и два линейни ускорителя, съобщи директорът на болницата доц. д-р Жанета Георгиева. Така ще се сложи край на мъченията на онкоболните да търсят спасение в клиники в чужбина.

"Подобна апаратура досега не е имало в България. Така се получва и един затворен цикъл на диагностика и лечение. Това ще е един от най-модерните центрове и то не само в България", разясни ръководителят на Клиниката по молекулярна  медицина и лъчелечение проф. Анелия Клисарова.

За целта към центъра  ще бъдат изградени три бункера – за линейните ускорители и апарата за томотерапия.  Специалистите, които ще работят към здравното звено се готвят от една година, предстои им и допълнителна специализация в чужбина. Чрез томотерапията се стопява  тумора, намалява се риска от метастази и няма странични ефекти. Продължителността на процедурите зависят от типа на тумора, който се облъчва, добави проф. Д-р Юлия Кирова от института "Кюри" в Париж.

Лечението ще бъде безплатно за пациентите. В момента се водят преговори с НЗОК за адекварно финансиране. Реалната цена е около 10 000 лв. за пациент. Възможностите на апарата позволяват преминаването на 30-40 души на ден в зависимост от сложността на всеки случай. Годишният брой е от 600 до 800 пациенти.  По света подобни апарати са около 300, половината от тях в САЩ.