Предизборна математика: Във Варна отново всичко е възможно

Мисия Варна

21-11-2012, 00:58

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът сложи точка на безвремието

Иван Славков повежда ГОРД във Варна

Или кога 2+3 е равно на 6

До парламентарните избори в България остават поне още 7 месеца. Или САМO 7 месеца, ако питате партийните централи, които вече тестват кандидати и редят листи, пресмятат електоралната нагласа и я превръщат от проценти в брой депутатски кресла, стягат медийните редици и избират стратегии. Три са основните причини, които правят прогнозирането на резултата за вота през 2013 г. по-трудно отколкото преди 4 години.

На първо място в началото на лятото догодина варненци ще трябва да изберат 15 вместо досегашните 13 депутати. Според социолозите пък следващото Народно събрание ще е по-шарено дори и от варненския общински съвет и вместо досегашните 5-6 партии, има опасност този път бариерата да преминат 7 или дори 8 политически формации. И трето: след Царя и НДСВ през 2001-ва г., и Бойко Борисов и ГЕРБ през 2009-а, сега няма да бъдем изкушени от нов "месия". Формацията на Меглена Кунева може и да заяви такива амбиции, но определeно загуби инерцията, набрана покрай президентския вот, а позициите й във Варна са меко казано рехави, а посланията и "козовете" някак банални.

На база избирателната активност от последните избори, анализаторите изчисляват, че "цената" на 1 депутат от варненския МИР през юли 2013 г. ще е около 14 500 гласа. Така, за да повторят успеха от 2009-а, когато вкараха 8 от 13 възможни депутати, на управляващите им трябват близо 120 000 гласа. Общо 270 000 бяха гласувалите във Варненско на последните парламентарни избори преди 4 години. 2,5 години по-късно - на президентските избори, те са малко под 210 хил. Управляващите имат наистина броени дни да наваксат изоставането на Варна. При това не просто да налеят пари в града, а да докажат началото на трайна промяна към добро. Този процес обаче неизменно минава през решителна еманципация от виновните за сегашното състояние. И изненадващ подбор на имената за листата.

Теоретично освен безспорните ГЕРБ, БСП и ДПС шанс за влизане в Народното събрание сега имат още "България на гражданите" на Меглена Кунева, ДСБ, СДС, ВМРО с Атака, коалицията "Ярешки" (ако Яне Янев и Марешки не се скарат отново до юни, разбира се), ГОРД на Слави Бинев в комбинация с националистите около телевизия СКАТ. От гледната точка на 20 ноември 2012 поне 3 от тези формации нямат шанс да минат бариерата в национален мащаб. Въпреки това разглеждаме техните шансове във Варна. 

Смятаното за аутсайдер сдружение ГОРД сякаш е избрало Варна за своя главна цел. Поне от гледна точка на нестандартния PR. Първо Слави Бинев положи брюкселските си контакти в краката на варненския музикант Мишо Шамара. После направи същото и с бившия общински съветник Иван Славков, който прекара в следствения арест близо 4 години. Славков ще поведе листата на архонта във Варна. Преди това обаче новият му съратник му праща евронаблюдатели в съдебната зала, където прокуратурата се опитва да докаже, че Иван 

Славков е шеф на организираната престъпност в града. Той беше единственият от задържаните по делото, който отказа да признае вината си и да подпише споразумение за бързо излизане на свобода. Четвърта година Славков се опитва да докаже, че е набеден. Преди година той беше независим кандидат за общински съветник, но съдът не го пусна от ареста, за да прави предизборна кампания. Бюлетините на Славков не стигнаха тогава дори за място в местния парламент. Сега на Бинев и компания ще им трябват поне 10 пъти повече за 1 депутат от Варна.

И ВМРО с Атака засега нямат полезен ход, за да вкарат депутат от тук. Атака отдавна остана без разпознаваема подкрепа край морето след като всичките й варненски депутати отдавна напуснаха редиците на Волен Сидеров. На местните избори партията успя да вкара само 2-ма общински съветници при два пъти повече в предния мандат.

Не така стоят нещата с ВМРО. Воеводите записаха приличен успех с участието си в коалиция Варна утре, която вкара 4 общински съветници и стана 3-та политическа сила в местния парламент. Следизборно коалицията се разрасна и под формата на Синя Варна утре (към досегашните 4-ма съветници се присъединиха и 3-мата избраници от Синята коалиция) се превърна в сериозен политически играч във Варна с районен кмет, 2-ма заместници в районните кметства, зам.-председател на Общинския съвет, двама председатели на комисии.

Скоро обаче дясното единство започна да се разпада, провокирано от няколко радикални изказвания и предложения за решения на водача му Костадин Костадинов. Така след неуспешното гласуване за преименуването на варненски местности с турски имена Синя Варна утре напусна първо представителят на СДС, след това и тези на Гергьовден, Новото време и БНД. Според тях с действията и изказванията си лидерът на групата Костадинов не се съобразявал с общите решения на партиите за приоритетите на коалицията, бъдещите решения и гласувания. Взаимната лоялност между представителите на ВМРО и ДСБ в местния парламент беше на път да прерасне и в по-дълготрайно сътрудничество: 9 месеца преди парламентарните избори Костадинов започна преговори с Костов за обща листа.

Обсъжданият вариант е доста смел за твърдия електорат на тъмносините: Костадин Костадинов да оглави листата им във  Варна. Подобно радикално решение обаче не беше невъзможно и лишено от логика. Но при едно условие - варненският войвода да спечели битката за лидер на ВМРО на конгреса в края на октомври. Това би развалило готвената коалиция с Атака и би направило възможно коалирането с Костов и водачеството на Костадинов. Несменяемият лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обаче успя отново да овладее партията си и получи нов мандат. Така варненското споразумение загуби смисъл. Костадинов и верните му варненски воеводи пък загубиха какъвто и да е шанс за участие в парламентарния вот. Те се обявиха за вътрешна опозиция на Каракачанов, но това не върши работа за индулгенция пред тъмносините.

Хората на Костов от своя страна вече подредиха листата и сложиха за водач определено неразпознаваемия във Варна Радан Кънев - зам.-председател на ДСБ. След него е професор Камбуров. Трети е Стелиян Севастиянов, който вече веднъж беше избран за депутат, но се отказа веднага след като се закле. Меглена Кунева успя да грабне около 32 хиляди гласа във Варненско на президентските избори. Слабата конкуренция и личният й имидж на еврокомисар обаче натежаха за поне 30% от тези гласове. Нимбът на успехите й в ЕС помръкна след вота благодарения на все по-объркани и претенциозни послания и доста кирливи ризи, изкарани на показ. Така че получените преди година 32 000 гласа сега в никакъв случай не са равни на почти 3 депутатски места. Цифрата тук е по-скоро едно, при това, ако бившият образователен министър Даниел Вълчев оглави варненската листа.

Потенциал за поне 4 места във Варна има неуспелият кандидат за кмет Веселин Марешки. Заради партийния му другар Яне Янев обаче цифрата по-скоро ще е 2, при това само и единствено, ако дуетът и хилядите му платени - по традиция, застъпници успеят да минат бариерата за влизане в Народното събрание - нещо, доста хипотетично на този етап.

На не по-вече от 3 места - колкото са имали в най-добрите си години на демокрацията, ще може да разчита и БСП. Там стягат бизнес редиците за кървава и скъпа предизборна битка, но пък и трудно ще предложат изненади, които да грабнат гласове извън намаляващия по естествени причини твърд електорат: избирателите вече гледаха филма с известен професор в началото на листата, пробваха и от водачеството на лидера Станишев, който не успя да дръпне листата дори когато беше министър-председател. Планираната за около вота сватба с майката на предизборнородената му щерка едва ли ще трогне чак толкова избирателите. Падналата до 14500 броя летва идеално пасва на ДПС, които и без Янко Станев ще съберат точно толкова, за да вкарат 1 депутат. 

Третата голяма въпросителна (след ГЕРБ и Марешки-Янев) ще бъдат сините във формат СДС и партиите, с които преговорите продължават. След развода с Иван Костов те загубиха харизмата на обединената десница, която така и не им донесе чакания дивидент. От друга страна седесарите могат да заложат на носталгията по автентичното дясно и да оберат достатъчни за 2 места във Варна десни гласове. Преди това на варненската организация й предстоят сериозни кадрови рокади - най-малкото, за да бъде понесена отговорността за сегашното състояние на организацията.

Така накратко прогнозата на ВарнаУтре 7 месеца преди изборите изглкежда така:

БСП - 3
ДПС - 1
Атака-ВМРО - 0
ГОРД-БНС - 0
Марешки - Яне Янев - 2 (0)
България за гражданите - 1
СДС - 1 (2)
ДСБ - 1
ГЕРБ - 6 (7)